‘Gio’ schrikt van Feyenoord; Fraser wil rode kaart aanvechten

Normaal gesproken is Giovanni van Bronckhorst niet een man van gepeperde uitspraken maar gisteren velde de trainer van Feyenoord een opvallend hard oordeel over zijn ploeg, die een collectieve offday had. „Als je echt top bent, win je ook dit soort wedstrijden”, zei Van Bronckhorst na de 1-0 nederlaag bij ADO Den Haag. „We zijn dus nog niet top. Ik ben geschrokken van mijn ploeg.”

Vier dagen na de bekerzege op Ajax en een week voor de tweede ontmoeting met de aartsrivaal presteerde Feyenoord onder de maat. „Juist na woensdag was dit een belangrijke wedstrijd, daar heb ik op gehamerd”, mopperde Van Bronckhorst. „Het ritme was te laag, duels werden niet gewonnen. Alleen doelman Kenneth Vermeer was goed, de rest speelde ondermaats. Ik dacht dat onze ondergrens hoger zou liggen.”

Aangeslagen sjokte Sven van Beek het stadion uit. Met een bizar eigen doelpunt werd de verdediger van Feyenoord de schlemiel van de wedstrijd. Hij wilde de bal in een vol strafschopgebied wegtrappen, maar raakte hem helemaal verkeerd. De 1-0 was het vijfde eigen doelpunt van de 21-jarige Van Beek in zijn carrière.

„Ik weet zelf ook niet hoe dat kon gebeuren. Eigenlijk slaat het helemaal nergens op”, zei Van Beek. „We stonden met zes man daar. Dat ik de bal dan zo raak, mag natuurlijk nooit gebeuren. Op dat moment kon ik wel door de grond zakken.”

Voor ADO Den Haag was het de eerste competitiezege sinds 15 augustus (4-1 zege bij FC Twente). Toch hield de club nog een nare nasmaak over aan het duel. De Fransman Edouard Duplan plantte in de 82ste minuut zijn noppen in het been van Feyenoord-aanvaller Bilal Basacikoglu. De aanvaller van ADO kreeg daarop de rode kaart van scheidsrechter Kevin Blom.

„Ik heb hier wel een mening over, maar die ga ik nu niet geven”, zei ADO-trainer Henk Fraser bij Omroep West. „Het is de vraag of iemand dit bewust of onbewust doet.”

Aan een eventuele aanstaande schorsing van Duplan wilde Fraser niet denken. „Ik heb de beelden gezien en we moeten als club zorgen dat we hier een verweer tegen hebben. Ik denk dat we een goed verhaal hebben.”