Mannen zijn vaker gelukkig dan vrouwen

Mannen in Nederland zijn vaker gelukkig dan vrouwen. Ook ervaren mannen vaker positieve emoties en voelen ze zich vaker kalm en rustig. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek naar welzijn in Nederland.

Vrouwen zijn even vaak tevreden over hun leven, maar vinden hun leven wel vaker zinvol (91 tegen 87 procent). Vooral stellen vinden hun leven zinvol. Alleenstaanden en alleenstaande ouders zijn minder positief. Van de mannen zegt 69 procent (bijna) altijd gelukkig te zijn tegenover 64 procent van de vrouwen. 72 procent van de mannen voelt zich (bijna) altijd kalm; onder vrouwen is dat bijna 61 procent. Zij voelen zich vaker zenuwachtig en somber.

Ruim 85 procent van de Nederlanders was in 2014 over het algemeen tevreden met het leven. Slechts 3 procent is ontevreden. Dit is sinds 1997 vrij stabiel. Nederlanders zijn vooral tevreden over hun relatie (94 procent), vrije tijd (75 procent) en financiële situatie (70 procent). Over het gewicht is 65 procent van de Nederlanders tevreden.

Drenten, Friezen en Zeeuwen zijn het meest tevreden over hun leven; 87 procent van hen zegt blij te zijn met zijn leven. In Flevoland zijn inwoners het minst tevreden (81 procent).