Frommermann is virtuoze, nostalgische herenclub

Het 10-jarig bestaan van Frommermann wordt gevierd met het tonen van een in 2054 gemaakte tv-docu met herinneringen van de dan nog steeds levende zangers van de beroemde close harmony-groep aan de viering van hun 10-jarig bestaan in 2015. ‘Een belachelijk succes, zoiets komt maar zelden voor!’ ‘We zwommen in het geld’, klinkt het in interviews, opgenomen in parkjes en verzorgingstehuizen.

Het is dubbele nostalgie: Frommermann werd op initiatief van tenor Marcel Reijans in 2005 opgericht om in het Grachtenfestival eenmalig eer te bewijzen aan de legendarische Comedian Harmonists, opgericht in 1927 door Harry Frommermann. In onze retrotijd was het succes groot en Frommermann bleef gewoon bestaan. Tussen de gefilmde herinneringen door klinkt een verrassend breed repertoire uit bijna alle tijden: van Rossini’s Barbier, via Into each life soms rain must fall en Wir sind von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestelt tot een anno nu alweer nostalgische Hollandse medley met onder andere ‘Koffie, koffie, lekker bakkie koffie’ en ‘Een eigen huis’.

De geparfumeerde zangstijl is virtuoos. Het plezierige optreden is zoals het ooit hoorde: streng en afgemeten, maar ook cabaretesk, met beschaafde knipogen en zelfs een bescheiden striptease. De klassiek geschoolde zangers – Reijans is wegens drukte opgestapt – pianist David Bollen en gitarist Paul van Utrecht blijven heren, ooit terecht gespeld als heeren.