Experiment begeleid rijden wordt definitief ingevoerd

Deelnemers aan de proef hadden na het halen van hun rijbewijs een lager ongevalsrisico.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen praat met een van de deelnemende jongeren tijdens de aftrap van de eerste 2toDrive-rijles. Foto Phil Nijhuis / ANP

Het experiment 2toDrive is een succes gebleken en wordt definitief ingevoerd. Met 2toDrive kunnen minderjarige jongeren vanaf 17 jaar al hun rijbewijs halen en onder begeleiding rijden tot ze volwassen zijn. Dat heeft Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) vandaag besloten.

Twitter avatar 2toDriveNL 2toDrive TeamAlert 2toDrive wordt definitief ingevoerd! Dat heeft minister Schultz vandaag bekend gemaakt. https://t.co/wKeIneRask #2toDrive #begeleidrijden

Dat meldt het ministerie in een persbericht. Uit een evaluatie van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) bleek dat de jongeren het autorijden serieus nemen en hiermee vast ervaring opdoen.

Lager ongevalsrisico

De jongeren die hebben deelgenomen aan het experiment rijden hierna gemiddeld ruim 150 kilometer per maand meer dan personen die hieraan niet hebben meegedaan. Het ongevalsrisico per kilometer was 26 procent lager voor oud-deelnemers dan voor automobilisten die niet meededen aan 2toDrive, blijkt uit een vragenlijst die door 30.763 jongeren jongeren van 18 tot 20 jaar met een rijbewijs werd ingevuld.

Soortgelijke ervaringen in buitenland

De ervaringen komen overeen met soortgelijke experimenten in het buitenland. In Zweden daalde het ongevalsrisico onder deelnemers over twee jaar met zo’n 40 procent. In Duitsland was dit 16 tot 30 procent.

Het experiment begon in november 2011 en loopt nog tot 31 oktober 2017. Na deze datum wordt begeleid rijden definitief ingevoerd.

    • Casper van der Veen