China en Z-Korea met Japan om tafel

Voor het eerst in drie jaar hebben gisteren de leiders van de drie buurlanden China, Japan en Zuid-Korea met elkaar gesproken. Dat de Zuid-Koreaanse president Park en de Chinese premier Li aan één tafel gezien wilden worden met de Japanse premier Abe wordt beschouwd als serieuze verbetering van de relaties.

De geschillen, die voortvloeien uit onverwerkt oorlogsverleden en de territoriale claims van zeegebieden, werden in Seoul niet opgelost. Wel werd afgesproken het in 2012 wegens hoogoplopende politieke spanningen afgebroken reguliere ministeriële overleg in ere te herstellen. De drie landen willen ook een regionaal vrijhandelsverdrag sluiten. Vooral China dringt daarop aan. Het land wil daarbij ook India en de Zuidoost-Aziatische landen betrekken. Staatskapitalistisch China werkt aan wat met 3,4 miljard inwoners mogelijk de grootste vrijhandelszone ter wereld kan worden.

Volgens Park werd gisteren het systeem van samenwerking in ere hersteld. Toch organiseerde zij voor Li wél een staatsbanket en voor Abe niet. Het zit haar nog steeds dwars dat Abe eerder dit jaar zei dat er geen bewijs was dat Japanse soldaten tijdens WO II 400.000 Aziatische vrouwen als seksslavinnen misbruikten. (NRC)