2Doc: Terug naar huis

De zestienjarige Tanja hoort stemmen in haar hoofd, doet aan automutilatie (zelfbeschadiging) en heeft wel eens suïcidale gedachten. Documentairemaakster Marlou van den Berge brengt in Terug naar huis (KRO-NCRV) het leven van Tanja en haar gezin in beeld.

Ze volgde de familie anderhalf jaar lang. Hoe gaat de behandeling van Tanja’s complexe stoornis? Na een psychische crisis wordt Tanja opgenomen in een centrum voor jeugdpsychiatrie. Ze moet na negen maanden terug naar huis, hoewel haar behandeling eigenlijk niet is afgerond. Die wordt thuis voortgezet.

Ze krijgt ambulante zorg, ook omdat ze dan weer aansluiting op school moet vinden. Haar ouders willen haar steunen, maar hebben het zwaar. Haar moeder: „Mijn grootste angst als ik thuiskom: hoe vind ik mijn dochter terug?”

We zien het gezinsleden in de documentaire in gesprek met een begeleider. Hoe leg je de stemmen bijvoorbeeld uit aan je jonge broertje? „Hoe weet je dan dat je stemmetjes hebt?” zegt hij. Tanja: „Als ik héél boos ben, hoor ik mensen praten.”