Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP/Remko de Waal

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

De Telegraaf weet het al: Sharon Dijksma volgt Wilma Mansveld op als staatssecretaris van Infrastructuur. Haar plaats als staatssecretaris van Economische Zaken wordt ingenomen door Kamerlid Martijn van Dam, eveneens van de PvdA. Dat brengt de krant vandaag op de voorpagina op basis van anonieme bronnen.

Woensdag of donderdag moet de benoeming rond zijn. Het achtergrondonderzoek, een standaardprocedure, naar Martijn van Dam is dan afgerond en koning Willem-Alexander is dan terug van een bezoek aan Brussel.

Vinyl is niet dood en gaat niet dood

Vrolijke verhaal in de Volkskrant over Record Industry, een Nederlandse fabrikant van grammofoonplaten. Platen worden geperst, gesneden, gegalvaniseerd en gehangen in “in kolkende baden met nikkelkorrels en gifgroene vloeistof”. Een klassieke fabrieksreportage dus over een product waar je van zou denken dat het niet meer levensvatbaar is. Zijn die paar fanatiekelingen die nog naar elpees luisteren groot genoeg om een hele fabriek op te runnen?

Tot 2008 ging het nog prima. Maar toen DJ’s opeens geen platen meer draaiden moest Record Industry opeens mensen ontslaan en de fabriek op halve kracht laten draaien. Nu gaat het weer beter. Het aantal liefhebbers dat muziek op mp3 te kil vindt klinken stijgt. Het aantal concurrenten van Record Industry daalt. En muzieklabels laten hun oude albums vaak opnieuw uitbrengen op vinyl.

Watersector is bang de voorsprong te verliezen

Nederland pronkt graag met water. De baggeraars, ingenieurs en kennisinstituten die over de hele wereld dammen aanleggen, eilanden opspuiten en overstromingen voorkomen, zijn een boegbeeld van Nederland als exportland geworden. Maar die bedrijven staan hun voorsprong te verliezen, schrijft het Financieele Dagblad vandaag op de voorpagina.

Buitenlandse bedrijven halen kennisachterstand in. Ze kunnen goedkoper werken en kunnen makkelijker ook projectfinanciering regelen. Ook kunnen Nederlandse waterbouwers op dit moment niet pronken met een groot lopend project in Nederland dat als voorbeeld dient, zoals de Oosterscheldekering of de Tweede Maasvlakte.