Congo laat 69 adoptiekinderen na twee jaar gaan

De Congolese overheid legde de internationale adoptie uit het land stil vanwege corruptie.

Een kind in een weeshuis in Goma, Congo. Foto: Kate Holt / EPA

De Congolese overheid heeft vandaag na twee jaar ingestemd met het vertrek van 69 kinderen naar hun adoptiefamilies in het buitenland. Volgens AP zullen nog wel 1.000 kinderen voorlopig in weeshuizen moeten verblijven.

Veertien kinderen zijn geadopteerd door gezinnen in de Verenigde Staten. Daarnaast bieden ook Italië, België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en ook Nederland een nieuw thuis voor de kinderen.

Twee jaar wachten

De autoriteiten in Congo legden de internationale adoptie in het land in 2013 stil, vanwege de corruptie en vervalste documenten in het adoptiesysteem.

Hoewel rechtbanken in het land wettelijke toestemming gaven voor de adopties, hield de overheid de afgifte van uitreisvisa tegen. Dit leidde tot veel onzekerheid en frustratie bij adoptiefamilies over de hele wereld.

1.000 kinderen moeten voorlopig wachten

Volgens de Congolese overheid zijn deze 69 dossiers in orde en zijn de kinderen daarom bevoegd te vertrekken. Alexis Thambwe Mwamba, minister van Justitie, over de kinderen die nog in weeshuizen verblijven:

“Al de andere adoptiedossiers moeten wachten totdat de nieuwe adoptiewet is goedgekeurd. Tot die tijd worden deze internationale adoptiezaken niet besproken.”

Van de 1.000 kinderen die momenteel in weeshuizen wachten op hun adoptie, verblijven sommigen in onhygiënische weeshuizen waar vaak bedden moeten worden gedeeld.

    • Etienne Verschuren