Brieven

Sport als politiek middel

In Brazilië vinden deze week de Inheemse Wereldspelen, de ‘Olympische Spelen voor Indianen’, plaats. NRC publiceerde schitterende foto’s. De kleurrijke deelnemers met verentooi zijn fotogeniek. Maar door te schrijven dat het „bovenal een cultureel-antropologisch sportevenement” betreft, mist NRC de essentie. Inheemse volken leiden een gemarginaliseerd bestaan. Ze zijn overgeslagen bij de dekolonisatie en worden geconfronteerd met een hen vreemde dominante maatschappij. Dat leidt tot armoede en aantasting van hun levenswijze. Die levenswijze gaat niet over verentooien. Die gaat over de sterke band met Moeder Aarde. Voor inheemse volken is uit de marge stappen van levensbelang: voor zichzelf en voor behoud van de aarde. Sport kan een effectief politiek middel zijn. In Noord-Amerika gebruiken indianen Lacrosse. Deze populaire sport is uitgevonden door de Haudenosaunee. Net als bij de Inheemse Wereldspelen ging het WK Lacrosse belang voorbij de sport: een uiting van identiteit en een mogelijkheid hun visie te laten horen. Eind november begint de Klimaatconferentie in Parijs. Daar komen ook indianen om de wereld te wijzen op respect voor Moeder Aarde. Misschien met verentooien. Ik hoop dat NRC schitterende foto’s publiceert.

Koning in China

Chinese leider is als vader

Koning houdt China een spiegel voor (28/10) is weer die typische westerse arrogantie. Mensenrechten als verklaring voor hoge landbouwproductie, hoe verzinnen ze het? Tot aan de 18e eeuw was de Chinese landbouw productiever dan de Europese, deels door techniek die de Europeanen hebben afgekeken van de Chinezen. Nu is het andersom. Volgens de Chinese traditie hoort de regering als een goede vader voor de burgers te zorgen. Daarom hechten Chinezen nog steeds aan de kwaliteit van hun leiders. Die leiders moeten alle lagere ambtenaren van hun enorme land in toom houden. En dan komt een dorpsburgemeester ze vertellen dat ze dat moeten doen. Hoe zou men in Nederland reageren op ongevraagde Chinese opschepperij tijdens een staatsbezoek, notabene over hoe je de politiek moet inrichten om een goed netwerk van hogesnelheidslijnen te bouwen (in China ligt 16.000 km hogesnelheidslijn, en er is evenveel in aanbouw). In China is men nog niet vergeten dat Westerse landen zich in de 19e eeuw geen sikkepit gelegen lieten liggen aan mensenrechten in China. Terecht schreef Zwart (17/10) over Amnesty: „Zo’n houding wordt in China, dat in de 19e eeuw vernederd is door buitenlandse bezettingen, als neokoloniaal ervaren en afgewezen.”

Dr. S. H. Nienhuys-Cheng

Correcties en aanvullingen

KPMG

In ‘Buitenstaander’ Lamberts vertrekt al na een jaar bij KPMG (30 oktober 2015, E2) staat dat het accountantsbureau driehonderd partners heeft gevraagd extra geld in te leggen. Het zijn er 140.