Boekarest Brand na vuurwerk in nachtclub eist 29 doden

Een brand in de nachtclub Colectiv in de Roemeense hoofdstad Boekarest is vrijdagavond mede ontstaan omdat veiligheidsvoorschriften niet werden nageleefd. Dit zei de Roemeense president Iohannis zaterdag bij een bezoek aan de plek waar 27 doden en meer dan 180 gewonden zijn gevallen. Onder de gewonden zijn zeker vijf buitenlanders, onder wie een licht gewonde Nederlander.

Een heavy-metal popgroep, Goodbye to Gravity, stak tijdens het optreden vuurwerk af dat het plafond en het decor in lichterlaaie zette en een enorme rookontwikkeling veroorzaakte. Aanvankelijk zag de zanger het gevaar nog niet en maakte volgens getuigen nog een grapje over het vuur, maar dat verspreidde zich snel en dodelijk. De naar schatting vierhonderd aanwezigen probeerden in paniek weg te komen door de uitgang. Daar was er volgens ooggetuigen maar één van.

Volgens lokale media zou de inrichting van de club ongeschikt zijn geweest om feesten te geven. Zo werd voor de akoestiek licht ontvlambaar materiaal gebruikt, was het plafond versierd met houten balken die snel vlam vatten. Ook zou de club slecht bereikbaar zijn geweest, zodat de brandweer er lang over deed om met blussen te kunnen beginnen. (ANP)