Beurs Istanbul opent hoger na verkiezingsoverwinning AKP

Analisten hopen dat de partij van Erdogan economische stabiliteit brengt.

Vreugde voor het hoofdkantoor van de AKP in Ankara. Reuters / Umit Bektas

De beurs in Istanbul is vanmorgen ruim vijf procent hoger geopend. Ook de waarde van de Turkse lira is gestegen, een dag na de overwinning van de AK-partij van de Turkse president Erdogan.

De Istanbul Stock Exchange opende 5,4 procent hoger, op 83.735 punten. De Turkse lira was vanmorgen vroeg 4 procent meer waard ten opzichte van de euro (3.07) en de dollar (2.78). De verwachting bestaat dat de uitslag van de Turkse parlementsverkiezingen zal zorgen voor stabiliteit en economische groei, zegt een analist tegen persbureau AFP.

De Turkse economie staat er slecht voor, schrijft onze correspondent Marloes de Koning. Sinds het begin dit jaar is de waarde van de Turkse lira 20 procent gedaald ten opzichte van de Europese en de Amerikaanse munt.

“Het geweld in Turkije en de zorgen over het afglijden van de Turkse democratie hebben hun weerslag op de economie. Investeerders zijn aarzelend. De Turkse lira verliest waarde. De toerismesector had een slechte zomer. De strijd in buurlanden Irak en Syrië bemoeilijkt de handel met het Midden-Oosten. De werkloosheid stijgt en Turkse werknemers klagen over de concurrentie door de enorme aantallen Syrische vluchtelingen die zwart en onder de prijs werken.”

AKP heeft meerderheid terug

De AKP won gisteren bij de parlementsverkiezingen 49,4 procent voor de stemmen, goed voor 316 zetels in het 550 zetels tellende parlement. De AKP heeft daarmee de absolute meerderheid terug die zij vijf maanden geleden, bij eerdere verkiezingen, verloor. Coalitiebesprekingen (die alleen voor de vorm werden gehouden) leverden niets op, daarom werden nieuwe verkiezingen uitgeschreven, zoals de Turkse grondwet bepaalt.

Behalve een slechte economie kampt Turkije met geweld. Turken vrezen dat het land wordt meegezogen in het geweld in het Midden-Oosten. De strijd tussen de Koerdische beweging PKK en Turkije is weer opgelaaid en terreurgroep Islamitische Staat (IS) pleegde de afgelopen tijd aanslagen in de grensstad Suruç en hoofdstad Ankara. Turkije heeft zich, na lang onderhandelen, aangesloten bij de internationale coalitie tegen IS. En intussen destabiliseren 2,1 miljoen Syrische vluchtelingen het zuiden.