‘Aangifte Moszkowicz tegen kabinet maakt weinig kans’

Bram Moszkowicz, partijleider van VoorNederland (VNL), doet vandaag aangifte tegen het kabinet. In de „oorlog met IS” zou het kabinet de vijand bewust helpen. Volgens Moszkowicz overtreedt het kabinet twee artikelen uit het Wetboek van Strafrecht. In artikel 99 staat dat iedereen die onderhandelt namens Nederland en dat opzettelijk ten nadele van het land doet, strafbaar is. Artikel 104 betreft het helpen van de vijand, in een tijd van oorlog. Nederland neemt asielzoekers uit Syrië op, zo redeneert Moszkowicz, en daar kunnen jihadisten tussen zitten. In Duitsland deed de partij Alternative für Deutschland vorige maand ook aangifte tegen bondskanselier Merkel wegens haar asielbeleid.

Juridisch maakt de aangifte van VNL weinig kans, denkt jurist Geert-Jan Knoops, bijzonder hoogleraar politiek van het internationaal recht (Universiteit van Amsterdam). „De Nederlandse Staat als centrale overheid – dus ook het kabinet – is als zodanig niet strafrechtelijk vervolgbaar.” Mocht het OM al aan een inhoudelijke toets toekomen, zegt Knoops, dan zal VNL onder meer moeten aantonen dat de Nederlandse regering het asielbeleid „met opzet” ten nadele van ons land uitvoert. „Dat is een niet geringe bewijslast.”