Over de haag

De stad van D66

D66 is sinds vorig jaar de grootste partij in Amsterdam. Dus waren de D66-leden afgelopen zaterdag naar ‘hun’ stad geroepen voor het halfjaarlijkse partijcongres. Vooral niet te triomfantelijk doen, weten de nu door de wol geverfde politici van D66. Wethouder Kajsa Ollongren, die de 1.400 congresgangers welkom heette, kon het toch niet laten. Zij merkte op dat de grootste D66-fractie niet in de Eerste of Tweede Kamer zit, maar in Amsterdam. 

De strijd van D66

D66’ers zijn niet vaak op strijdbaarheid te betrappen. Maar bij het afgedwongen referendum over het associatieverdrag met Oekraïne is de partij een en al strijdbaarheid. Ze wil er de komende maanden vol tegenaan gaan om Nederland op 6 april 2016 te bewegen tot een ja. Op het congres werd dat in een motie vastgelegd. „Hoezo geen stijl”, vroeg de nieuwe partijvoorzitter, Letty Demmers, zich af, met een stille verwijzing naar de website GeenStijl die tot het referendum opriep. „D66 heeft gewoonweg klasse.” 

De ambitie van D66

Strijdbaarheid zou D66-fractievoorzitter Pechtold wel wat meer willen zien van het kabinet. Er is nog van alles te doen, hield hij het congres voor: een echte hervorming van het belastingstelsel, steviger klimaatmaatregelen, het bestrijden van de justitiële chaos. Pechtold ziet het er niet van komen. „Ik krijg het idee dat het kabinet zich opmaakt voor nog anderhalf jaar regeren zonder regeren. Een sabbatical, zeg maar.”

You are Volendammer?

Of premier Mark Rutte mentáál heeft vrijgenomen, weten we natuurlijk niet. Fysiek was hij er helemaal afgelopen zaterdag – op campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen (door een herindeling) in Volendam en Bussum. Het Gooise publiek liet hem nauwelijks een stap zetten: allemaal wilden ze met hem op de foto. Op de dijk in Volendam was het moeilijker om kiezers te vinden tussen de toeristen. Uiteindelijk probeerde Rutte het maar niet meer in het Nederlands. „Are you from Volendam? No?”