Vliegramp Egypte: Russische delegatie op rampplek

Meer dan tachtig Russische reddingswerkers zouden ter plaatse zijn met eigen materieel en voertuigen. Zij kunnen “autonoom” te werk gaan.

Foto, verspreid door het bureau van de Egyptische premier Sherif Ismail. Hij staat rechts op de foto bij de wrakstukken. Foto Suliman el-Oteify / AP

De Russische ministers van Transport en Noodgevallen zijn met een delegatie van onderzoekers aangekomen in Egypte. Ze zijn onderweg naar de plek in de Sinaï-woestijn waar gisteren een Russische Airbus A321 neerstortte, meldt persbureau Reuters. Alle 224 inzittenden, onder wie 214 Russen en drie Oekraïeners, kwamen bij de vliegramp om het leven.

De onderzoekers moeten vaststellen wat de oorzaak was van het ongeluk. Meer dan tachtig Russische reddingswerkers zouden ter plaatse zijn met eigen materieel en voertuigen, schrijft het Russische staatspersagentschap Sputnik. Zij kunnen zo “autonoom” te werk gaan.

Beelden van de plaats van de crash

Update 10.38:

Egyptische en Russische onderzoekers beginnen vandaag nog met de analyse van de gegevens in de zwarte dozen.

163 lichamen geborgen

Over de toedracht van de ramp met het toestel van de Russische charterorganisatie Kogalymavia/Metrojet is onduidelijkheid ontstaan. Gistermiddag meldde de Arabische website Aamaq dat strijders van Islamitische Staat (IS) verantwoordelijk zouden zijn voor de crash. Maar de Russische regering verwerpt deze claim. Transportminister Maksim Sokolov deed de informatie af als “ongeloofwaardig”.

Bij de bergingswerkzaamheden zijn volgens de Egyptische regering inmiddels 163 lichamen geborgen. De stoffelijke overschotten zijn overgebracht naar verschillende ziekenhuizen in Kairo. Russische onderzoekers zouden al een aantal mortuaria hebben bezocht.

Het 18 jaar oude vliegtuig was opgestegen vanuit toeristenoord Sharm el-Sheikh en op weg naar St. Petersburg. Het zou in twee delen zijn uiteengevallen. De Egyptische minister van Civiele Luchtvaart Hossam Kamal liet weten dat de piloten geen noodsignaal hebben uitgezonden, meldde de BBC.

President Poetin heeft vandaag uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Vanwege de onduidelijkheid over de toedracht van de ramp mijden verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder Air France-KLM, Emirates en Lufthansa, het luchtruim boven de Sinaï.