Rosberg wint op grote hoogte in Mexico-Stad, opnieuw score Verstappen

Max Verstappen in zijn Toro Rosso in actie tijdens de grand prix van Mexico op het Autodromo Hermanos Rodriguez in Mexico Stad. Foto ANP / Jose Mendez

De eerste Formule 1-race in Mexico sinds 1993 is gewonnen door Nico Rosberg. Max Verstappen haalde het maximale uit de voor zijn Toro Rosso lastige omstandigheden en scoorde voor de achtste keer in tien races WK-punten. Het raceverslag in video’s en tweets.

Het vernieuwde circuit Autódromo Hermanos Rodríguez in Mexico-Stad, gelegen op ruim 2.000 meter hoogte, keerde dit jaar na lange afwezigheid terug op de kalender en bleek tijdens de race lastig te zijn voor de Renault aangedreven bolide van Verstappen. Gebrek aan topsnelheid speelt de 18-jarige Limburger al het hele seizoen parten en hij had dan ook moeite om de Mercedes-aangedreven Force India’s te verslaan op een baan waar de hoogste snelheden van het jaar werden genoteerd.

De race ging zonder veel tmult van start: Nico Rosberg behield de leiding na te mogen starten van pole position, achter hem de kersverse wereldkampioen Lewis Hamilton. Op het Mercedes-duo stond vandaag geen maat, achter hen gingen de Williams- en Red Bull-rijders de strijd aan voor de laatste podiumplek. Uiteindelijk bleek Valtteri Bottas, ondanks een flinke aanrijding met de Ferrari van Kimi Raikkonen, de snelste van dat kwartet.

Verstappen moet zich tevreden stellen met P9

Verstappen startte prima en won vanaf zijn achtste startpositie direct twee plaatsen. Naarmate de race vorderde en een safety car-situatie de race neutraliseerde, zakte hij uiteindelijk wat weg. De negende plaats, toch goed voor twee WK-punten, bleek het hoogst haalbare, zo beaamt hij op zijn website:

“Door het gebrek aan topsnelheid kon ik de Force Indias niet achter me houden. Ik maakte een foutje in het stadiongedeelte, maar Perez zou me toch wel voorbij zijn gegaan. De negende plek is waar we vandaag thuis hoorden. We hadden het niet beter kunnen doen.”

Vorige week evenaarde Verstappen nog zijn beste prestatie van zijn eerste F1-seizoen. In Austin, Texas werd hij knap vierde, net als afgelopen zomer in Hongarije net naast het podium.

Rosberg pakt dankzij zijn zege en het uitvallen van Vettel de tweede plek in de WK-stand terug van de Ferrari-coureur. Verstappen verstevigt zijn tiende positie in het klassement en noteert bovendien voor de vijfde keer op rij een betere eindklassering dan zijn teamgenoot Carlos Sainz, die vandaag dertiende werd.

De race in bullets, video’s en tweets

De eerste Mexicaanse grand prix in 22 jaar wordt over 71 ronden verreden op het verbouwde Autódromo Hermanos Rodríguez in Mexico Stad. Nico Rosberg (Mercedes) start van pole position, Max Verstappen begint in zijn Toro Rosso vanaf de vierde startrij.

 • Start: Prima start (video) voor Max Verstappen die een plek afsnoept van Felipe Massa (Williams) en zelfs stijgt naar de zesde plaats omdat Sebastian Vettel (Ferrari) een lekke band overhoudt aan contact in de eerste bocht met Red Bull-coureur Daniel Ricciardo. Rosberg houdt de leiding, voor teamgenoot Lewis Hamilton en Daniil Kvyat (Red Bull).
 • Na zeven ronden lopen de Mercedesen weg van de rest. Rosberg heeft ruim een seconde op Hamilton, daarachter Kvyat, Ricciardo en dan de Williams-sandwich van Valtteri Bottas en Massa met Verstappen ertussen. Massa heeft met 365 km/u de hoogste snelheid laten noteren.
  Twitter avatar VerstappenNL Max Verstappen Lap 7: Verstappen is 1.5s behind Bottas and 0.9 ahead of Massa. It’s Max against Williams! #MexicoGP
 • Eerste pitstop van de race al in ronde 9. Bottas komt eerder binnen dan gedacht, maar hij zat dan ook vast achter de Red Bull van Ricciardo. Een ronde later volgt onder meer Massa, die zodoende gaat proberen vóór Verstappen te komen zodra de 18-jarige Limburger zijn stop maakt.
 • Vijftien ronden onderweg en vooraan verandert niets. Rosberg houdt Hamilton op ruim 1,5 sec. Daarachter Kvyat op meer dan 10 sec van het Mercedes-duo. De Rus heeft op zijn beurt zo’n 6 sec op Ricciardo die Verstappen op 4 tellen van zich vandaan weet. Max kan ’t tempo van de Red Bulls niet aan, maar heeft op zijn beurt dan weer niets te duchten van thuisrijder Sergio Perez: +8 sec. Vettel ondertussen, na zijn gedwongen stop na de eerste ronde, is ontketend en is nog maar 5 sec verwijderd van de top 10 máár dan:

  Twitter avatar nigelmansell Nigel Mansell CBE Rare spin for Seb just put a wheel on the Curb no grip there very small mistake big penalty.
 • Wéér een aanrijding tussen Raikkonen en Bottas! Net als in Rusland een paar weken terug (video) een aanrijding tussen de landgenoten Bottas en Kimi Raikkonen (Ferrari). Toen in absolute slotfase en om een podiumplek, nu om P6 en nú is het Raikkonen die niet verder kan terwijl Bottas doorrijdt.
 • Op een derde van de race dus al genoeg actie en ondertussen zijn de Red Bulls binnen geweest voor hun mogelijk enige stop terwijl verwacht wordt dat iedereen twee stops zal moeten maken voor nieuwe banden. Alleen Rosberg en Hamilton moeten nu nog binnenkomen want Max Verstappen heeft nu ook een prima eerste stop achter zich.
 • 30 van de 71 ronden gehad en na de eerste serie pitstops (slowmotion video) is het Rosberg voor Hamilton (+3 sec). Kvyat (+21 sec) heeft P3 behouden, maar beide Williams’ liggen nu vierde en vijfde; zij kwamen echter zo vroeg binnen dat een extra stop verwacht wordt. Dat kán goed uitpakken voor Verstappen, die door de diverse pitstop-strategieën nu op P8 ligt. Max zal proberen zonder tweede stop de race uit te rijden.
 • De race is halverwege en Vettel maakt zijn tweede stop: no way dat hij met één stop na de eerste ronde deze race zou uitrijden. Hij komt als 14e op de baan terug; punten zitten er nog in. Zoals het nu verloopt rijdt Rosberg onbedreigd naar de zege en is P7 het maximale voor Max, maar dan moet hij Hülkenberg nog voorbij.
 • Of het hard gaat daar op ruim 2.000 meter boven zeeniveau in Mexico Stad? De hoogste snelheden van het hele seizoen.
  Twitter avatar F1 Formula 1 SPEED TRAP (LAP 37/71): #Vettel trumps the @WilliamsRacing boys clocking 227.5 mph. @SChecoPerez now 4th quickest! https://t.co/Jp6UYv2T1z
 • Ronde 44: de druk op Max wordt hoger. Perez, aangevoerd door ruim honderdduizend fans en de veel krachtigere Mercedes-krachtbron in zijn Force India, voert de druk op en zit op nog maar 1,7 sec. Perez moet zeer waarschijnlijk nog een stop maken, Max probeert juist zijn set banden te sparen om het einde van de race te halen, maar ja:
  Twitter avatar VerstappenNL Max Verstappen Lap 44: Verstappen is pushing: a personal best lap: 1:23.317. Can he keep Perez behind him? The fight for P8 is on! #MexicoGP
 • Rosberg onverwacht in de pit! Ronde 47 en Nico wordt op ‘plan B’ gezet, zo horen we over de boordradio. Eerder hoorden we nog dat hij slechts één stop zou maken, maar de Mercedesen liggen zo ver voor dat een extra stop geen pijn doet. Hamilton wil echter niet binnenkomen:

  “Can I ask why? My tyres feel fine. I think this is the wrong decision, but I’ll come in.”

 • Safety car op de baan! Vettel crasht; na zijn lekke band, een spin en het missen van een bocht is het uiteindelijk een crash die Vettels race beëindigt.

  Verstappen zakte zojuist een plek. Perez kwam er uiteindelijk maar niet voorbij, maar Verstappen maakt een foutje, mist een bocht en verliest snelheid waardoor Perez voorbij kan. Veel pitstops door de safety car: onder meer Ricciardo, Massa, Kvyat, Hülkenberg, Max en Sainz, die eerder een stukje ging rallyrijden (video).

 • Dit wordt een heftige sprint van 13 ronden naar de finishvlag. Rosbergs voorsprong op Hamilton teniet gedaan door de safety car. Dan Bottas, Kvyat, Ricciardo en Massa. Vervolgens Force India-duo Hülkenberg en Perez waarna Verstappen op P9 volgt. Max echter op veel versere banden dan de Mexicaan voor hem.

 • Laatste vijf ronden en Hamilton voert de druk op bij Rosberg, het verschil bijna teruggebracht tot een seconde. Bottas, Kvyat, Ricciardo en Massa daarachter. Hülkenberg voor Perez, die dankzij die Mercedes achterin Verstappen (P8) voor blijft. de Nederlander heeft moeite Romain Grosjean (Lotus), ook al met Mercedes-krachtbron, van zich af te houden.
 • ROSBERG WINT DE GP VAN MEXICO. En Verstappen houdt Grosjean uiteindelijk af, ook niet onbelangrijk. Hamilton drong aan, maar Rosberg had vanmiddag altijd een antwoord. Op naar het podium; in Mexico-Stad niet zoals gebruikelijk op start-finish maar een stukje terug het circuit op in het stadiongedeelte.
  Twitter avatar F1 Formula 1 “México - está increíble…”

  #MexicoGP https://t.co/yD0SZ5HT6P

  Twitter avatar F1 Formula 1 ROSBERG: “This is really the best podium of the year - what a place to win!” #MexicoGP https://t.co/W4MTLTeFWF

Uitslag grand prix van Mexico:

1. Nico Rosberg (Mercedes) 71 ronden
2. Lewis Hamilton (Mercedes)
3. Valtteri Bottas (Williams)
4. Daniil Kvyat (Red Bull)
5. Daniel Ricciardo (Red Bull)
6. Felipe Massa (Williams)
7. Nico Hülkenberg (Force India)
8. Sergio Perez (Force India)
9. MAX VERSTAPPEN (Toro Rosso)
10. Romain Grosjean (Lotus)

Stand in het WK na 17 van de 19 races:

1. Lewis Hamilton 345 punten (+18)
2. Nico Rosberg 272 (+25)
3. Sebastian Vettel 251 (+0)

10. MAX VERSTAPPEN 47 (+2)

  • Jules Seegers