Vanavond en morgenochtend overlast door mist

De KNMI geeft code geel af voor heel Nederland, met uitzondering van de Waddeneilanden.

Auto's rijden door de dichte mist in de omgeving van Eindhoven. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Met uitzondering van de Waddeneilanden moet het autoverkeer vanavond en vannacht in heel Nederland rekening houden met slecht zicht door dichte mist. Het KNMI gaf vanavond code geel af voor alle Nederlandse provincies.

Twitter avatar vid VID Grote verschillen in Nederland, op sommige plaatsen minder dan 50 meter zicht! Pas snelheid en rijgedrag aan #mist https://t.co/Efo4yee08F

Op veel plaatsen is het zicht volgens de KNMI door de mist minder dan 200 meter, wat kan zorgen voor gevaarlijke rij-omstandigheden. In de noordelijke provincies is op sommige plekken zelfs minder dan 100 meter zicht. Het KNMI adviseert autorijders voorzichtig te zijn:

“Pas snelheid aan en houd voldoende afstand. Mist kan verraderlijk zijn door plotseling optreden. Volg weerberichten en waarschuwingen.”

In de loop van maandagochtend opgelost

De mist lost volgens het meteorologisch instituut in de loop van morgenochtend langzaam op. Om die reden moeten automobilisten ook dan nog rekening houden met mogelijk slecht zicht. De VerkeersInformatiedienst (VID) waarschuwde al eerder vandaag voor een zeer drukke ochtendspits morgen.

Twitter avatar vid VID Nu al bar en boos in sommige delen, oppassen dus! Verwachting: Zware ochtendspits. https://t.co/Zba6s7fNsc https://t.co/AHap157043

Gisteravond gaf de KNMI ook code geel af vanwege de mist. Toen was er plaatselijk zelfs sprake van minder dan 50 meter zicht.