Turnster Sanne Wevers pakt zilver op WK

Haar score in was eerst 14,233 maar werd na een protest verhoogd naar 14,333.

Turnster Sanne Wevers op het onderdeel balk in de teamfinale bij de WK turnen in Glasgow. Foto Robin van Lonkhuisen / ANP

Sanne Wevers heeft vandaag bij de WK turnen in Glasgow het zilver gepakt in de toestelfinale op balk. Haar score was eerst 14,233 maar werd na een protest verhoogd naar 14,333.

Twitter avatar NLtopturnen NL TOPTURNEN Zilver voor Sanne. Wat een geweldig resultaat op dit #WKturnen

Alleen de Amerikaanse titelverdedigster Simone Biles ging over die score heen met een vrijwel perfecte oefening: 15,358. Het brons was voor de Duitse Pauline Schäfer: 14,133.

Eerste medaille in tien jaar

Het was voor het eerst sinds 2005 dat een Nederlandse vrouw een medaille veroverde op een WK. Destijds was er brons voor Suzanne Harmes op vloer.

Biles was de titelverdedigster en maakte die status meer dan waar. Haar D-score van 6,4, de moeilijkheidsgraad van de oefening, werd in de finale alleen geëvenaard door Wang Yan, maar de Chinese was een van de vier turnsters die van de balk moest.

Rekensom

Wevers kwam uit op 5,6, maar concludeerde na een rekensommetje dat dat een tiende te laag was. De jury erkende dat, waarna ze moest afwachten hoe de na haar in actie komende turnsters het eraf brachten. Nadat de Canadese Elisabeth Black naast de balk stapte, wist ze zich verzekerd van brons. Biles, drievoudig allroundkampioene, knalde er overheen maar ook slotturnster Seda Toetchalian uit Rusland faalde. En daarmee was na brons bij de EK op brug eerder dit jaar, nu WK-zilver de beloning.

Eythora Thorsdottir, de tweede Nederlandse in de finale, ging ook van de balk. Ze kwam uit op 12,733 en de achtste en laatste plaats.

Wevers: hier heb ik jaren van gedroomd

Sanne Wevers noemde het een “onwerkelijke belevenis”. “Hier heb ik jarenlang van gedroomd, maar ook twintig jaar hard voor gewerkt”, aldus de 24-jarige Oldenzaalse. Wevers moest als tweede de balk op, het toestel waarop een fout meteen ook fataal is:

“Het was zeker niet mijn beste oefening ooit. Ik heb wel geknokt voor elke tiende van een punt. Het was heel taakgericht turnen, werken van element naar element.”

(ANP)