Turkije voor tweede keer in half jaar naar de stembus

De parlementsverkiezingen staan in het teken van terreur. Mensen maken zich zorgen.

De 7-jarige Arda Ozdemir stopt het stemformulier van zijn moeder in de bus in Ankara. Foto Burhan Ozbilici / AP

De stembureaus in Turkije zijn geopend voor de tweede parlementsverkiezingen in een half jaar tijd. Meer dan in juni staan de verkiezingen nu, na verscheidene bloedige aanslagen, in het teken van terreur. De eerste van de ruim 175.000 stembureaus gingen om 7.00 uur lokale tijd open in het oosten van het land, schrijft persbureau Reuters.

De verkiezingen van 7 juni moeten over, omdat de vier partijen die toen in het parlement kwamen, geen coalitie wisten te vormen. Peilingen wijzen erop dat dezelfde vier parijen de kiesdrempel van 10 procent gaan halen: de AKP, opgericht door president Erdogan, de republikeinse CHP, de nationalistische MHP of de linkse partij HDP.

Europa speelt geen rol

Maar terwijl de AKP bij de vorige verkiezingen voor het eerst in 13 jaar een nederlaag leed, zou de partij vandaag net genoeg zetels kunnen halen om alleen te regeren, schrijft NRC-correspondent Marloes de Koning. Turken maken zich grote zorgen dat Turkije wordt meegezogen in het geweld in het Midden-Oosten.

In het zuidoosten wordt hard gevochten tussen de strijdkrachten en de gewapende Koerdische PKK, die aanslagen uitvoert en delen van steden bezet. Sinds een paar weken worden vrijwel dagelijks cellen van Islamitische Staat opgerold in huizen in de grote steden. De machtige regeringspartij AKP laat intussen jacht maken op aanhangers van imam Fethullah Gülen, een voormalige bondgenoot, die óók terroristen worden genoemd.

Hoewel de verkiezingen met spanning worden gevolgd in Europa - Europese regeringen hopen dat Turkije vluchtelingen tegenhoudt en opvangt - speelt de kwestie van EU-toetreding voor de meeste kiezers vandaag geen rol. De Koning:

Turkije werd welvarender en zelfverzekerder. De Europese Unie afstandelijker, verdeelder en, zo zeggen veel Turken, ‘racistischer’. Europeanen moeten moslims niet.

In totaal mogen meer dan 54 miljoen mensen hun stem uitbrengen. Er wordt een hoge opkomst verwacht. Op de aankondiging van de uitslag rust officieel een verbod tot omstreeks 20.00 uur (Nederlandse tijd) vanavond, maar mogelijk wordt dat verbod eerder opgeheven.