Politie vindt 1.000 liter chemicaliën in Tilburg

De politie heeft in verband met de vondst twee verdachten aangehouden.

Het logo van de politie op een uniform. Foto Koen van Weel / ANP

In een woonwijk in Tilburg heeft de politie gisteren ongeveer 1.000 liter chemicaliën gevonden. Hierbij zijn twee verdachten aangehouden, een 26-jarige man en een 25-jarige vrouw.

Twitter avatar Politie_Tilburg Politie Tilburg eo Levensgevaarlijk! Duizend liter gif in woonwijk. Twee verdachten https://t.co/oWknHPbVV4 #Tilburg #LFO_politie https://t.co/svRs1b5YGH

Dat heeft de politie vandaag laten weten. Gisteravond zagen twee agenten hoe vaten met vloeistof in een bestelbus werden geladen. Dat vonden zij verdacht, waarop ze besloten een onderzoek in te stellen. Dit leidde uiteindelijk tot de vondst van 38 jerrycans, met daarin twee verschillende soorten vloeistoffen.

Grondstoffen voor drugs

Na analyse bleek het te gaan om grondstoffen voor het maken van drugs, aldus de politie, die van “een levensgevaarlijke situatie” sprak. De twee verdachten komen allebei uit Tilburg. De Landelijke Faculteit Ontmantelen (LFO) van de politie, die zich richt op het opsporen en ontmantelen van drugslaboratoria, zal de vloeistoffen nog verder onderzoeken.

Grote operatie tegen drugsdelicten en georganiseerde misdaad

De actie van de politie past in een bredere aanpak om drugs en georganiseerde misdaad in de regio te bestrijden. De autoriteiten richten hierbij hun pijlen ook op motorclubs.

In juni werd in Noord-Brabant bij een grootschalige operatie nog een internationale drugslijn opgerold. Diezelfde maand riep het Openbaar Ministerie op tot een snellere berechting van drugsverdachten.

Het drugsoffensief in het zuiden heeft tot nu toe onder andere geleid tot een inbeslagname van ruim 100.000 liter aan chemicaliën die worden gebruikt voor de productie van XTC en amfetaminen. Er werden 200.000 pillen in beslag genomen en 116.000 hennepplanten. In totaal werden meer dan 150 mensen gearresteerd.

    • Casper van der Veen