Lichamen slachtoffers vliegtuigcrash Sinaï in Rusland

De oorzaak van de crash is nog steeds niet bekend. Het toestel brak in de lucht in tweeën.

Russen vormen in Moskou met kaarsen het vluchtnummer van het vliegtuig dat crashte in Egypte, Foto Sergei Ilnitsky / EPA

Een vliegtuig met daarin de lichamen van 162 van de 224 slachtoffers van de crash met het Russische passagierstoestel in de Egyptische Sinaï-woestijn is onderweg naar Sint-Petersburg Dat meldt persbureau AFP. Bij het incident gisteren kwamen alle inzittenden om het leven.

Update 2 november 7.48 uur: Het vliegtuig is vanmorgen vroeg in Rusland aangekomen.

De overige stoffelijke overschotten worden later overgevlogen. Momenteel voeren Russische onderzoekers in Egypte een onderzoek uit naar de ramp. Meer dan tachtig Russische reddingswerkers zouden ter plaatse zijn met eigen materieel en voertuigen. Het onderzoek wordt bemoeilijkt door de grote oppervlakte waarover brokstukken zijn neergekomen: maar liefst 20 vierkante kilometer.

‘In de lucht in tweeën gebroken’

De oorzaak van de crash is nog steeds niet bekend. Vandaag zei Aleksandr Neradko, hoofd van het Russische federale luchtvaartbureau, dat het vliegtuig hoog in de lucht in tweeën moet zijn gebroken. Hij voegde hieraan toe dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.

Vrijwel alle passagiers hadden de Russische nationaliteit. Het toestel van luchtvaartmaatschappij Kogalimavia was opgestegen vanuit toeristenoord Sharm el-Sheikh en op weg naar Sint-Petersburg. Vandaag vond in Rusland een dag van nationale rouw plaats.

Twitter avatar ilpetrenko_rt Ilya Petrenko At the #7K9268 memorial on Palace Square. https://t.co/aFOMmpaqgx
Twitter avatar kokc1512 Анна Баяндина Скорбь переполняет сердце.. Самолёты должны приземляться.. Вечная память #7k9268 https://t.co/l3QdbvE6QS

Islamitische Staat

Terreurorganisatie IS zou volgens persbureau Reuters claimen dat zij het vliegtuig heeft neergehaald. Deskundigen wijzen er echter op dat IS niet beschikt over wapens die een toestel op een hoogte van 10 kilometer kan neerhalen. De terreurbeweging heeft alleen raketten die vanaf de schouder kunnen worden afgeschoten. IS eist vaker aanslagen op die zij uiteindelijk niet blijken te hebben gepleegd.

Vanwege de onduidelijkheid over de toedracht van de ramp mijden verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder Air France-KLM, Emirates en Lufthansa, het luchtruim boven de Sinaï-woestijn.