IS wint terrein in strategisch gebied

De plaats Maheen werd zonder veel weerstand ingenomen na twee zelfmoordaanslagen en een akkoord van IS met lokale milities.

Een strijder van de oppositie rust uit tijdens gevechten met regeringsgezinde troepen. Foto Mahmoud Taha / AFP

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft een strategisch stadje in de provincie Homs ingenomen. De plaats Maheen, in de buurt van een belangrijke snelweg, werd zonder veel weerstand veroverd na twee zelfmoordaanslagen en een akkoord van IS met lokale milities. Dat meldt persbureau AFP op basis van informatie van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Met de overeenkomst met IS komt een einde aan een bestand dat al twee jaar bestond tussen de lokale groepen en regeringstroepen. De terreurbeweging nadert nu het overwegend christelijke dorpje Sadad. Het plaatsje bevindt zich op zo’n veertien kilometer van de snelweg die leidt van Aleppo naar hoofdstad Damascus. IS is inmiddels in de buurt van Sadad verwikkeld in gevechten met regeringstroepen.

Russische luchtaanvallen

In augustus veroverde de groep de plaats Qaryatain in de provincie Homs. Zeker 230 mensen werden toen ontvoerd. Ook destijds begon de aanval volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten met een reeks zelfmoordaanslagen op controleposten rond Qaryatain. IS vernietigde er een vijfde-eeuws katholiek klooster.

De omgeving van Homs is een van de plekken waar Rusland luchtaanvallen uitvoert. De VS, Groot-Brittannië, Saoedi-Arabië, Frankrijk, Turkije en de andere coalitiegenoten klaagden begin oktober dat bij de bombardementen ook de Syrische oppositie wordt geraakt. De coalitie drong er bij Rusland op aan in Hama, Homs en Idlib te stoppen met dit soort aanvallen. Deze waren volgens een verklaring onvoldoende gericht op IS.

Lees bij The New York Times meer informatie over wie waar bombardeert en aan de macht is in Syrië: Who Has Gained Ground in Syria Since Russia Began Its Airstrikes
    • Laura Klompenhouwer