Eredivisie: Feyenoord verliest van ADO, Utrecht stunt tegen Twente

De nummer twee van de eredivisie verloor met 1-0. FC Utrecht versloeg FC Twente spectaculair met 4-2. NEC won van AZ.

SC Cambuur-speler Sander van de Streek (r) met Sc Heerenveen-speler Joey van den Berg (l). Foto ANP

Feyenoord heeft een onverwachte nederlaag moeten incasseren. De nummer twee van de eredivisie verloor met 1-0 bij ADO Den Haag, door een eigen doelpunt twintig minuten voor tijd van Sven van Beek.

ADO Den Haag - Feyenoord: 1-0

De Rotterdamse verdediger raakte de bal in zijn eigen strafschopgebied volledig verkeerd, waardoor die langs keeper Kenneth Vermeer in het doel caramboleerde.

Tweede nederlaag seizoen

Voor Feyenoord betekende dat de tweede nederlaag van het seizoen. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst
ging eerder onderuit bij PSV.

De Rotterdammers beginnen volgende week zondag met een achterstand van drie punten op Ajax aan de klassieker in De Kuip. Afgelopen woensdag won Feyenoord in de beker met 1-0 van de Amsterdamse rivaal.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam Giovanni van Bronckhorst na #adoFEY: ‘Ik heb geen Feyenoord gezien dat wilde winnen. Daarom hebben we deze nederlaag aan onszelf te wijten.’
Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam Van Bronckhorst: ‘Na woensdag was deze wedstrijd heel belangrijk, maar dat heb ik niet teruggezien. Dat is voor mij onbegrijpelijk.’ #adoFEY
Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam Van Bronckhorst: ‘Ik baal heel erg. We waren acht wedstrijden ongeslagen, dan is het heel zuur dat je hier op deze wijze verliest.’ #adoFEY

Sc Heerenveen - SC Cambuur: 2-0

Dagenlang hield de derby tussen sc Heerenveen en SC Cambuur de gemoederen in Friesland bezig. Maar waar spektakel werd verwacht, resulteerde het duel in het Abe Lenstra Stadion in een fletse vertoning. Heerenveen had aan twee doelpunten genoeg voor de zege: 2-0.

Twitter avatar scHeerenveen sc Heerenveen AFGELOPEN! Heerenveen wint met 2-0 van Cambuur Leeuwarden! #heecam https://t.co/Ya7NVoC31W

Heerenveen en Cambuur hadden alleen baat bij een overwinning. De club van interim-coach Foppe de Haan won alleen de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen. Henk de Jong zag zijn formatie zelfs nog geen enkele keer winnen. De Friese derby stond dan ook vooral in het teken van uit de gevarenzone komen. Vorig seizoen ging die nog om welke van beide ploegen aan zou haken bij de subtop.

Traditioneel gezien staat de Friese derby garant voor doelpunten in de eerste minuten. Dat was ook in deze editie het geval. Het was de thuisploeg die na vier minuten op voorsprong kwam. Caner Cavlan zag zijn voorzet door Cambuur-verdediger Wessel Dammers achter zijn eigen doelman worden getikt: 1-0.

Cambuur greep bij dat tegendoelpunt niet adequaat in en dat was symptomatisch voor de eerste helft van de Leeuwarders. De gasten kwamen niet in hun spel, mogelijk veroorzaakt door het ontbreken van de geblesseerde topscorer Bartholomew Ogbeche.
Heerenveen kwam nog voor rust op 2-0, zij het met hulp van arbiter Richard Liesveld. Hij kende de thuisploeg een strafschop toe, terwijl de boosdoener Djavan Anderson zijn tegenstander Cavlan helemaal niet raakte. Te Vrede had daar maling aan: 2-0.

De doelpunten waren zeldzame hoogtepunten in een slaapverwekkende eerste helft. De tweede helft was zo nodig nog saaier. Van strijd en passie was bij beide ploegen amper sprake. Cambuur kon niet, Heerenveen hoefde niet. Invaller Jack Byrne was een kwartier voor tijd met een vrije trap nog dicht bij de 2-1, maar raakte de kruising.

FC Utrecht - FC Twente: 4-2

FC Utrecht blijft voor spektakel zorgen in de eigen Galgenwaard. De formatie bleef vandaag FC Twente de baas (4-2). Dat gebeurde vier dagen na een spectaculaire zege in het bekertoernooi op FC Groningen (5-3).

De zege van de thuisclub was verdiend en extra leuk voor Erik Ten Hag. De hoofdcoach van FC Utrecht voetbalde in het verleden meer dan tweehonderd wedstrijden voor FC Twente, waar hij later als assistent-trainer aan de slag ging. De winnende ploeg kreeg met de overwinning weer een beetje uitzicht op de subtop van de eredivisie. FC Twente blijft met een vijftiende plaats teleurstellend presteren.

De club uit Enschede kwam nog wel op voorsprong. Thomas Agyepong, gehuurd van Manchester City. verraste doelman Robbin Ruiter in de zeventiende minuut met een geplaatst schot. Timo Letschert bezorgde FC Utrecht in de 29e minuut de gelijkmaker (1-1). Scheidsrechter Dennis Higler zag niet dat de verdediger de bal eerst met zijn rechterarm beroerde voordat hij raakschoot.

Jeroen Drommel, de keeper van FC Twente mocht zich aanrekenen dat FC Utrecht in de 38e minuut op voorsprong kwam. Hij gooide de bal eerst zo maar in de voeten van Sean Klaiber en werkte vervolgens een schot van Nacer Barazite met zijn voet in eigen doel. Nauwelijks twee minuten later herstelde Hakim Ziyech het evenwicht in de wedstrijd (2-2). Het is voor FC Twente te hopen dat de middenvelder niet in de winterstop al een betere club vindt. Zonder spelmaker had FC Twente zich nog lager op de ranglijst teruggevonden.

Ook met Ziyech in de gelederen kon FC Twente niet voorkomen dat Barazite de thuisploeg in de 64e minuut opnieuw op voorsprong bracht (3-2). De aanvaller kon terugkijken op een mooie week. Barazite brak woensdag ook al het verzet van FC Groningen toen hij in de verlenging voor 4-3 zorgde. In de slotfase stelde Sébastien Haller de zege van FC Utrecht veilig vanaf de strafschopstip.

AZ - NEC: 2-4

Promovendus NEC heeft vandaag voor de tweede keer dit seizoen een uitwedstrijd gewonnen. De club van trainer Ernest Faber die buiten Nijmegen tot dusver maar moeilijk het doel weet te vinden was in een mistig AFAS Stadion tegen AZ juist bijzonder trefzeker. Met enkele prachtige doelpunten eindigde het duel in 2-4. Door het resultaat stijgt NEC naar een zesde plaats in de eredivisie.

Twitter avatar NEC_Nijmegen N.E.C. Nijmegen AFGELOPEN! N.E.C. wint met 2-4 van AZ!

Na een kalm begin opende NEC de score uit een vrije trap van Anthony Limbombe. AZ kwam snel terug via Markus Hendriksen die zijn tegenstander op het verkeerde been zette en de bal prachtig in de rechterbovenhoek knalde. De mooiste treffer kwam op naam van NEC-aanvaller Christian Santos die een voorzet van Marcel Ritzmaier fraai in het net volleerde.

Omdat het zicht in Alkmaar alleen maar slechter werd, was er in de rust overleg over het uitspelen van de wedstrijd maar scheidsrechter Martin van den Kerkhof oordeelde dat er weer kon worden afgetrapt, alleen wel met een oranje bal. NEC bouwde de voorsprong na rust verder uit via Lucas Woudenberg en Limbombe mocht zijn tweede van de middag maken.

Bij AZ werd zondag veel verwacht van Mounir El Hamdaoui die zijn rentree maakte. De 31-jarige aanvaller speelde zijn laatste eredivisiewedstrijd 4,5 jaar geleden voor Ajax en tekende in Alkmaar een contract tot het eind van het seizoen. Als tweede spits was El Hamdaoui goed aanspeelbaar maar kwam zelf maar tot een serieuze kans. Zijn schot trof NEC-keeper Benjamin Kirsten. Hamdaoui, die net is hersteld van een blessure, speelde minder dan een uur mee. Slachtoffer van de komst van de aanvaller van Marokkaanse komaf lijkt Robert Mühren die vooral door invalbeurten dit seizoen zeven wedstrijden meespeelde bij AZ. Mühren was zondag door trainer John van de Brom verbannen naar de tribune.

Twitter avatar AZAlkmaar AZ 90+3. Het is klaar. AZ gaat thuis met 2-4 de mist in. #aznec #Eredivisie

Markus Hendriksen scoorde nog een tweede keer voor AZ maar de punten gingen naar Nijmegen. (ANP)