Extra EU-hulp voor Syrische vluchtelingen in Jordanië

Het land ontvangt 28 miljoen euro extra, bovenop de bestaande Europese hulp voor opvang in de regio.

Eurocommissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing Christos Stylianides. Foto Julien Warnand / EPA

De Europese Unie gaat Syrische vluchtelingen die zijn opgevangen in de regio extra hulp bieden tijdens de naderende winter. Vandaag maakte de Unie bekend 28 miljoen euro extra noodsteun over te maken voor vluchtelingen in Jordanië.

Twitter avatar StylianidesEU Christos Stylianides I announced today €28 million in humanitarian aid 2 support displaced #syrians in their host communities in #Jordan https://t.co/XzVIpcmvup

Dat heeft eurocommissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing Christos Stylianides vandaag gezegd tijdens een bezoek aan het Jordaanse vluchtelingenkamp Zaatari, meldt de Europese Commissie. Het kamp ligt op circa tachtig kilometer van de hoofdstad Amman en herbergt zo’n 80.000 Syrische vluchtelingen.

Genoeg voor ergste noden

Het geld moet genoeg zijn om de meest urgente problemen van Syrische vluchtelingen en zij die hen opvangen op te lossen, aldus Stylianides. Maar dat is wat de eurocommissaris betreft niet afdoende. Tegenover persbureau AFP zei hij:

“Alleen een politieke oplossing kan de Syrische crisis tot een einde brengen. Alleen dan kunnen de Syriërs werkelijk vooruitkijken naar een betere toekomst.”

600.000 vluchtelingen

Stylianides sprak in Zaatari met meerdere vluchtelingen. Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR biedt Jordanië onderdak aan meer dan 600.000 vluchtelingen - op een bevolking van ruim 8 miljoen mensen. De Jordaanse overheid beweert zelf zeker twee keer zoveel asielzoekers op te vangen.

Twitter avatar StylianidesEU Christos Stylianides With #Syrianrefugees families in Zaatari camp #Jordan talking about their needs, hopes and fears. https://t.co/6C7s4Qx6zj

Na zijn bezoek aan Jordanië reist Stylianides verder naar Libanon. Dat land herbergt 1,1 miljoen Syrische vluchtelingen. Inmiddels bestaat zo’n 20 procent van de bevolking van Libanon uit Syrische vluchtelingen.