Dodental brand Boekarest kan ‘aanzienlijk’ stijgen

Dat zeggen de Roemeense autoriteiten. Er zijn tot nu 29 mensen omgekomen.

Kaarsjes voor de slachtoffers. EPA / Robert Ghement

Nog eens drie mensen zijn vandaag overleden aan hun verwondingen door de brand in een nachtclub in Boekarest, vrijdagavond. Daarmee komt het dodental op 30. Maar volgens Roemeense autoriteiten kan dat nog “aanzienlijk oplopen”, schrijft persbureau AP.

Zo’n 180 mensen raakten gewond en nog 140 van hen liggen in verschillende ziekenhuizen. Tientallen van hen zijn er ernstig aan toe. Volgens een crisismanager kan het dodental nog twee keer zo hoog worden.

Nadat vrijdag brand uitbrak in nachtclub Colectiv in Boekarest, gevestigd in een kelder, probeerden de 300 tot 400 aanwezigen te vluchten via de enige deur in de club. Daardoor ontstond chaos en paniek. Getuigen zeggen dat het vuur ontstond door vuurwerk dat tijdens een show van een optredende metalband werd afgestoken. De regering heeft gisteren drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

De autoriteiten verzamelen bewijsmateriaal in de nachtclub, om de precieze oorzaak vast te kunnen stellen. Forensische experts zijn vandaag met autopsie op de lichamen van de slachtoffers gevonden begonnen.

https://www.youtube.com/watch?v=PjZtq_dDMzs

    • Mirjam Remie