Doden door bomaanslag in Mogadishu

De aanval is opgeëist door de islamitische terreurgroep Al-Shabaab.

Een Somalische politieagent rent langs het puin richting het hotel. Foto Farah Abdi Warsameh / AP

Een bomaanslag en gevechten in de Somalische hoofdstad Mogadishu hebben aan ten minste tien mensen het leven gekost. De aanval is opgeëist door de islamitische terreurgroep Al-Shabaab. Onder de doden zijn burgers, ambtenaren en de hoteleigenaar.

Twee bommen gingen vanochtend af bij het Sahafi hotel in het centrum van de stad, schrijft persbureau Reuters. Een bomauto reed in op de toegangspoorten van het hotel. Kort daarna was een tweede explosie te horen, zei een politieagent. Vervolgens brak een vuurgevecht uit tussen veiligheidstroepen en strijders van Al-Shabaab, die het hotel binnen probeerden te dringen. De schietpartij duurde ruim twee uur.

Internationale strijd

De aanslagplegers gebruikten dezelfde tactiek als Al-Shabaab bij eerdere terreuracties. Eerst worden bommen tot ontploffing gebracht om de beveiliging van de doelen uit te schakelen en vervolgens worden gewapende strijders naar binnen gestuurd.

Al-Shabaab wil met de aanslagen in Somalië de door het Westen gesteunde regering omverwerpen. Maar de beweging is ook in Kenia actief. In april voerden strijders een bloedige aanval uit op een Keniaanse universiteit in Garissa. Daarbij werden 147 mensen gedood.

De Afrikaanse Unie leidt met een gezamenlijke troepenmacht een offensief tegen de terreurgroep. Daar doen ook de Verenigde Naties aan mee.