Biwott en Keitany snelst in marathon New York

De atlete uit Kenia kwam met een tijd van 2.24.25 solo over de streep in Central Park.

Verrazano-Narrows Bridge aan de start van de marathon. AP / Jason DeCrow

De Kenianen Stanley Biwott en Mary Keitany waren de snelste renners in de marathon van New York. Ze liepen een tijd van respectievelijk 2.10.34 en 2.24.25.

Twitter avatar nycmarathon TCS NYC Marathon Congrats to our top three #tcsnycmarathon finishers, Mary Keitany, Aselefech Mergia, and Tigist Tufa https://t.co/wYnml0vmBw

Biwott was in de slotfase van de race over 42,195 kilometer net sneller dan zijn landgenoot Geoffrey Kamworor.
Kamworor, die dit jaar de wereldtitel veldlopen veroverde, finishte in 2.10.48. De Ethiopiër Lelisa Desisa eindigde als derde in 2.12.10. De Keniaan Wilson Kipsang, die vorig jaar de marathon van New York won, werd vierde in 2.12.45.

Biwott huisde lang in een grote kopgroep, die na ongeveer 32 kilometer uiteenviel. Kamworor was degene die een tempoversnelling plaatste en alleen Biwott en Desisa konden volgen. Bij het ingaan van Central Park maakte Biwott zich los en liep naar zijn fraaiste marathonzege. Dit voorjaar was hij nog de snelste geweest in de CPC Loop in Den Haag.

Vrouwen: Mary Keitany het snelst

Mary Keitany heeft vandaag voor het tweede jaar op rij de marathon van New York op haar naam geschreven. De atlete uit Kenia kwam solo over de streep in Central Park. Haar winnende tijd van 2.24.25 lag onder die van 2014, toen ze de 42,195 kilometer door de ‘Big Apple’ aflegde in 2.25.07.

Twitter avatar nycmarathon TCS NYC Marathon Congratulations to #1 Mary Keitany #TCSNYCMarathon https://t.co/voimPWRy3q

Keitany nam bij 35 kilometer afstand van haar laatste medevluchters en liep de laatste zware kilometers onbedreigd naar de overwinning. De Ethiopische Aselefech Mergia eindigde op ruim een minuut als tweede in 2.25.32. Haar landgenote Tigist Tufa, dit voorjaar de beste in de marathon van Londen, liep naar de derde plaats in 2.25.50.

De 33-jarige Keitany bleef ver verwijderd van haar persoonlijk record van 2.18.37. Alleen de Britse wereldrecordhoudster Paula Radcliffe liep ooit sneller. (ANP)