ANWB: in oktober veel meer files dan vorig jaar

Door de verbeterde economische situatie zijn de avondspitsen drukker.

ANP / Lex van Lieshout

De filezwaarte is in oktober 16 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, zo meldt de ANWB. Dat komt door drukkere avondspitsen, die het gevolg zijn van de aantrekkende economie.

De zogenoemde filezwaarte wordt berekend door de lengte van een file te vermenigvuldigen met de duur. De ANWB verwacht dat het aantal files de komende tijd blijft groeien. “De positieve effecten van de aanpak van diverse knelpunten, de openstelling van veel extra rijstroken en de economische situatie lijken daarmee langzamerhand uitgewerkt”, schrijft de automobilistenvereniging.

De drukste spits in oktober was op vrijdag de zestiende: de herfstvakantie begon, het regende en er waren veel ongelukken. De files waren toen pas om 21.30 uur opgelost.

Drukker op de wegen

In een brief aan de Tweede Kamer (pdf) meldde minister Schultz (VVD, Infrastructuur) eerder deze maand een soortgelijke boodschap: er wordt meer gereden. Tussen mei en augustus steeg de filezwaarte met drie procent ten opzichte van de periode ervoor.

Volgens Schultz is het zaak om door te gaan met de aanleg van wegen die de druk kunnen verlichten. Ze wijst op onder meer de grootscheepse werkzaamheden aan de verbinding Schiphol-Amsterdam-Almere en de aanleg van extra rijstroken op de A12 tussen Utrecht en Arnhem.