Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Wüst mist eerste vier wereldbekers

De schaatsster voelt zich niet sterk genoeg om dit weekend in actie te komen op de ijsbaan in Enschede

Ireen Wust na haar 1500 meter tijdens de KNSB-cup schaatsen op IJsbaan Twente.
Ireen Wust na haar 1500 meter tijdens de KNSB-cup schaatsen op IJsbaan Twente. Foto Vincent Jannink / ANP

Wüst neemt niet deel aan de vier eerste wereldbekerwedstrijden van het schaatsseizoen. Gisteren mistte ze al de kwalificatie op de 1500 meter, vandaag besloot ze geen poging meer te doen om wereldbekertickets te winnen voor de 1000 en de 3000 meter. De schaatsster voelt zich niet sterk genoeg om nog dit weekend in actie te komen op de ijsbaan in Enschede tijdens de KNSB Cup.

Twitter avatar Ireenw Ireen Wüst Besloten om niet meer van start te gaan dit weekend.Erg jammer maar wel de verstandigste beslissing.Nu fit worden en sterker terug komen!

De Brabantse liep vorige maand in Kroatië een hersenschudding op. Tijdens een fietstraining in Split viel ze op haar hoofd toen haar voorband lek raakte bij een afdaling. Daarvoor was ze al eens gevallen tijdens een skeelertraining. Die twee vallen gooiden haar voorbereiding op het kwalificatietoernooi in Enschede in de war.

Zevende tijd op 1500 meter

Gisteren reed Wüst een zevende tijd op de 1500 meter, terwijl ze bij de beste vijf had moeten eindigen om door te gaan voor de wereldbeker. Nu komt ze ook niet meer in actie voor de 1.000 en 3.000 meter in Enschede en kan zich dus niet kwalificeren voor de wereldbekerwedstrijden op die afstanden.

De viervoudig olympisch kampioene mist daardoor de wereldbekerwedstrijden in Calgary (13-15 november), Salt Lake City (20-22 november), Inzell (4-6 december) en Heerenveen (11-13 december).