Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Voormalige Rabo-commissaris Lense Koopmans overleden

Koopmans was tussen 2007 en 2013 voorzitter van de raad van commissarissen van de bank.

Koopmans bij zijn afscheid in 2013.
Koopmans bij zijn afscheid in 2013. Olivier Middendorp

Lense Koopmans, de voormalige president-commissaris van de Rabobank, is gisteren op 72-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt een woordvoerder van de bank na berichtgeving van Het Financieele Dagblad.

Koopmans was tussen 2007 en 2013 voorzitter van de raad van commissarissen van de coöperatieve bank uit Utrecht. Het personeel van de bank is gisteren ingelicht over het overlijden van Koopmans. Hij was al geruime tijd ziek.

Lees het portret dat NRC-redacteur Menno Tamminga maakte in 2002, bij het aantreden van Koopmans: Wie is Lense Koopmans?

Koopmans studeerde rechten in Groningen. Op zijn 28e was hij de jongste hoogleraar ooit. Hij werkte daarna voor het ministerie van Financiën, waar hij in 1975 werd benoemd tot plaatsvervangend directeur rijksbegroting.

Twee jaar later stapt Koopmans over naar het bedrijfsleven, toen hij financieel directeur werd van Ogem. Bij dat zieltogende industriële conglomeraat zette hij een sterfhuisconstructie op. Daarna stapte hij over naar TBI, dat overbleef uit de failliete boedel van Ogem. Vanaf 1994 vervulde hij verschillende bestuurs- en commissarisfuncties, waarna hij in 2002 door Rabo werd aangetrokken.