Dit is een artikel uit het NRC-archief

Formule 1

Verstappen start in Mexico vanaf plek acht

Duitser Nico Rosberg verovert poleposition.

Max Verstappen tijdens de eerste vrije training van de Grand Prix van Mexico. Foto Ulises Ruis Basurto / EPA

Max Verstappen begint morgen vanaf de achtste plek aan de Grote Prijs van Mexico in de Formule 1. De achttienjarige Nederlander bereikte vandaag tijdens de kwalificaties op het vernieuwde circuit van Mexico-Stad de laatste sessie met de tien snelste coureurs.

Daarin klokte Verstappen de achtste tijd, 1,2 seconde langzamer dan de Duitser Nico Rosberg, die poleposition veroverde. Dat meldt persbureau ANP.

Verstappen eindigde als eerste in eerste vrije training

Verstappen had in de eerste vrije training nog grote indruk gemaakt door daarin bovenaan te eindigen. Hij schreef historie. Hij werd de jongste coureur ooit die bovenaan de tijdenlijst eindigde.

De tweede sessie was echter snel voorbij toen de Nederlander met zijn Toro Rosso crashte. De Limburger raakte de controle kwijt over zijn auto en ramde tegen een muur langs het circuit. Hij kwam er lichamelijk ongeschonden vanaf. Hij verklaarde via zijn Formule 1-team:

“De baan was nog wat vochtig en mijn banden waren nog niet goed op temperatuur. Ik onderschatte de grip van de auto op het asfalt.”

Verstappen zette in de laatste training daarna de elfde tijd neer, maar wist zich enkele uren later in de kwalificatie wel op knappe wijze bij de beste tien te scharen. Vanaf de achtste startplek gaat hij morgen opnieuw op jacht naar punten.

Het is voor het eerst in 23 jaar dat Mexico weer een Grand Prix organiseert.

Succesvol debuutjaar

Verstappen beleeft een zeer succesvol debuutjaar in de Formule 1. NRC-verslaggever Harry Meijer schreef afgelopen week:

Verstappen viel nog uit in de traditionele seizoensopening in Australië, maar heeft inmiddels indruk gemaakt met verbluffende inhaalmanoeuvres die hij zonder drama uitvoert: als Max buitenom inhaalt doet hij dat zo natuurlijk dat zijn concurrent het nauwelijks in de gaten heeft.[...] Verstappen scherpt zijn rijvermogen aan door elke dag een paar uur op de computer te experimenteren met bochtenwerk, ideale lijnen en inhaalwerk, naast het grondige huiswerk dat hij in de simulator van zijn team Toro Rosso in Engeland moet doen.

Twee keer Mercedes op voorste startrij

Voor de dertiende keer dit seizoen staan twee coureurs van Mercedes op de voorste startrij. Rosberg troefde teamgenoot Lewis Hamilton af en veroverde voor de vierde keer op rij poleposition.

In de voorgaande drie grands prix zag de Duitser zijn Britse concurrent echter steeds passeren in de race. Hamilton verzekerde zich vorige week in Austin, dankzij een slippertje in de slotfase van Rosberg, al van titelprolongatie. De kersverse wereldkampioen kan de resterende drie races zonder druk rijden, maar heeft eergevoel genoeg om wel vol voor de winst te gaan.

Achter de twee Mercedessen kwalificeerde Sebastian Vettel zich als derde. De Duitse kopman van Ferrari strijdt met Rosberg om de tweede plaats in het WK. Verstappen weet als nummer acht de twee coureurs van Force India achter zich: thuisrijder Sergio Pérez en Nico Hülkenberg.