Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Japanner Uchimura behaalt op WK zijn zesde allroundtitel op rij

Niet eerder was Kohei Uchimura zo uitbundig na een wereldtitel als gisteravond in Glasgow. De Japanse alleskunner moest hard werken voor zijn zesde allroundtitel op rij.

Nadat Uchimura als laatste van alle 24 finalisten zijn afsluitende rekoefening had volbracht, dirigeerde hij het publiek naar een explosie van geluid. Ook al moest de score nog op de lichtkrant verschijnen, de Japanner wist genoeg. Hij, en niemand anders, is de nieuwe wereldkampioen.

Net als bij zijn voorgaande titels is Uchimura de kampioen van de regelmaat. Op ringen (14.933) na scoorde hij op alle toestellen meer dan 15.000 punten. Uchimura behaalde in totaal 92.322 punten.

De grote verrassing kwam gisteravond uit Cuba. De negentienjarige Manrique Larduet won de zilveren medaille, de eerste plak voor zijn land in de WK-geschiedenis.

Larduet is een prachtige atleet met een voorkeur voor brug en rek. Bovendien bleek hij ook stressbestendig, want op zijn afsluitende vloeroefening consolideerde hij zijn tweede plaats. Larduet ontpopte zich tot de coming man van het mannenturnen. Zijn totaalscore: 90.698 punten. De bronzen medaille ging met 90.099 punten naar de Chinees Shudi Deng.

Bart Deurloo, de enige Nederlandse finalist, werd veertiende. Hij turnde goed, met een persoonlijk record van 15.200 op vloer. Zijn totaal: 86.465 punten. (NRC)