Topman van Telenor weg om smeergeldaffaire

De smeergeldaffaire rond VimpelCom, het aan de Zuidas gevestigde Russische telecombedrijf, heeft vrijdag tot het aftreden geleid van de topman van aandeelhouder Telenor. Dat Noorse staatstelecombedrijf (33.000 werknemers, omzet vorig jaar 11,4 miljard euro) heeft een belang van 33 procent in VimpelCom.

Het Openbaar Ministerie doet al enige tijd onderzoek naar de zaak. Telecomreus VimpelCom (220 miljoen klanten wereldwijd) wordt ervan verdacht smeergeld te hebben betaald aan een brievenbusfirma van Gulnara Karimova, dochter van de Oezbeekse president. Dit in ruil voor toegang tot de Oezbeekse markt. Ook in Zwitserland en de VS lopen onderzoeken.

De Noorse minister van Economische Zaken Monica Maeland zegde gisteren haar vertrouwen in Aasen op. Zij had nieuwe informatie over de zaak ontvangen. Telenor had die informatie eerder met haar en het parlement moeten delen, verklaarde ze. Aasen is het hiermee oneens, maar kon zijn ontslag niet tegenhouden.

Begin deze maand maakte Telenor bekend zijn belang in VimpelCom te willen verkopen. VimpelCom is het op twee na grootste telecombedrijf van Rusland en is vermoedelijk in Nederland gevestigd vanwege het gunstige belastingklimaat. Het concern, dat de Russische oligarch Michaïl Fridman als grootaandeelhouder heeft, is genoteerd aan de Nasdaq. Daar verloor het de afgelopen twee jaar 75 procent van zijn beurswaarde.