Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Gemeente Enschede beveelt betoging azc te stoppen

Zes mensen gearresteerd, onder meer wegens mishandeling en het brengen van Hitlergroet.

Na de betoging in Enschede bleef een kleine groep demonstranten hangen.
Na de betoging in Enschede bleef een kleine groep demonstranten hangen. Foto Annette Toonen / NRC

De gemeente Enschede heeft het bevel gegeven om de betoging tegen de komst van een asielzoekerscentrum te stoppen. Burgemeester Onno Veldhuizen verzocht alle deelnemers huiswaarts te keren.

Twitter avatar Gem_Enschede Gemeente Enschede Burgemeester heeft bevel uitgeroepen om betoging te stoppen. Oproep aan iedereen om huiswaarts te keren.

Het protest volgt op het besluit van de gemeente een asielzoekerscentrum te openen in het dorp Glanerburg voor zeshonderd asielzoekers. In het gebied was een noodverordening afgekondigd. Vorige maand leidde de beslissing al tot protest.

600 asielzoekers

De veelbesproken demonstratie, waar enkele honderden mensen op af kwamen, van AZC Alert begon vanochtend rond 11.00 uur op het Eschmarkerveld. De angst was dat het protest uit de hand zou lopen. De politie had paarden en ME-busjes ingezet en hield met een politiehelikopter de situatie in de gaten.

Tegen het einde van de demonstratie, tijdens een speech van Edgar Mulder (PVV), werd het onrustig. Bezoekers die niet gefilmd wilden worden, hadden een opstootje met de aanwezige pers.

Zes mensen gearresteerd

Een kleine groep van enkele tientallen demonstranten bleef na de beëindiging van de demonstratie echter hangen. Tegen de afspraken met de gemeente in verplaatste die groep zich naar de stad. De politie probeerde de groep tegen te houden en ging in gesprek, volgens NRC-redacteur Annette Toonen, die ter plekke is:

Twitter avatar jeemgee Annette Toonen Kleine groep demonstranten nu in discussie met pers en politie. Hoe lang laat politie dit duren? https://t.co/rvWukezZ1w

Maar de agenten trokken zich later grotendeels terug. De groep is nog wel aanwezig.

Twitter avatar jeemgee Annette Toonen Kruispunt is open gegaan, groepje demonstranten blijft nog hangen. Politie heeft zich grotendeels teruggetrokken.

Uiteindelijk werden zes mensen opgepakt, meldt de gemeente. Dat gebeurde onder meer wegens mishandeling, belediging en het brengen van de Hitlergroet.

Twitter avatar jeemgee Annette Toonen Zes aanhoudingen voor onder meer brengen Hitlergroet, belediging en mishandeling rond demo #azc Enschede. Verklaart burgemeester zojuist.