Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Protest tegen azc Enschede ‘duur feestje van de democratie’

De demonstratie tegen een asielzoekerscentrum in Enschede verliep zaterdag onrustig. Zes mensen zijn gearresteerd.

Foto ANP

Het is ‘een duur feestje van de democratie geworden’, concludeerde burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede zaterdag na een tumultueus verlopen demonstratie tegen de komst van een asielzoekerscentrum in zijn stad. “De raadzaal, media en rechtszaal zijn betere plekken om je punt te maken en met minder kosten”, vindt hij.

Politie te paard, ME’ers, een videobus, agenten te voet en op de fiets zijn ingezet om de protestbijeenkomst zo goed mogelijk te laten verlopen. In het gebied waar de demonstratie werd gehouden, bij de beoogde azc-locatie tussen Enschede en Glanerbrug, gold een noodverordening. Voetbalverenigingen in de buurt hadden hun wedstrijden afgelast.

Zes arrestaties

Er waren signalen dat antifascistische groepen de bijeenkomst zouden willen verstoren, dat voetbalsupporters de confrontatie met elkaar zouden willen aangaan en dat er leden van de Nederland Volks-Unie (NVU) zouden komen. Ze waren er allemaal wel, maar niet zo massaal als verwacht, aldus de burgemeester. Rondom de demonstratie zijn zes arrestaties verricht, onder meer voor het brengen van de Hitlergroet, mishandeling en bedreiging.

De organisatie, AZC Alert in Enschede, wilde met de demonstratie “nog één keer een statement maken”, zegt woordvoerder Nody Holkamp. Ook al heeft de gemeenteraad van Enschede al tot de komst van het asielzoekerscentrum besloten. “Wij maken nog één keer gebruik van ons democratische recht.” Hij blijft zich verzetten tegen “het verrotte asielbeleid” en een wethouder die zijn zin doordrijft.

Spandoeken hangen tussen de bomen langs de straat op weg naar de demonstratie: ‘Azc weg ermee! Anders de ME er maar bij. Zo zijn wij!’ en ‘Nee tegen azc.’ De bijeenkomst trekt naar schatting vierhonderd mensen. Vooral uit de buurt. Twee buurtbewoners, Antonia de Vos en Maria de Jong, zijn huiverig om zich bij het protesterende publiek te voegen. De Jong is slecht ter been, te slecht om zich snel uit de voeten te kunnen maken als de bijeenkomst uit de hand loopt. Het zijn vooral tegenstanders die zich hebben verzameld, is hun indruk. Ook De Vos en De Jong zijn tegen. Want zeshonderd asielzoekers zijn er veel te veel, vinden ze. Zo’n azc is ‘een broeinest van culturen’, zegt De Vos. “Allemaal op een hoopje. Dat kan niet goed gaan.”

Bezorgd

Buurtbewoner Kim (haar voornaam) voert even later het woord vanaf het podium - een trailer waarvan het zeil gedeeltelijk is weggehaald. Ze is een bezorgde moeder van drie dochters. “De groep die hier komt, bestaat grotendeels uit jonge mannen. Ze komen uit een cultuur met andere normen en waarden, waar vrouwen minder rechten hebben dan mannen. Hoe gaat dat samen met onze normen? Dat zal botsen.”

Voor de verpleging van ouderen die ons land hebben opgebouwd is te weinig geld, vluchtelingen die nog nooit iets voor ons land hebben gedaan krijgen wel zorg en aandacht, stelt ze. Dat mensen haar uitspraken ongenuanceerd zouden kunnen vinden, interesseert haar niet. “Dat moeten ze dan maar denken. Ik mag mijn mening geven”, zegt ze naderhand.

‘Azc weg ermee’

Als de laatste spreker, het Overijsselse PVV-statenlid Edgar Mulder, op het podium staat, trekt een opstootje op het vlakbij gelegen kruispunt de aandacht. Er is een demonstrant die het aan de stok krijgt met de pers. Een deel van het publiek wendt zich van Mulder af om te kijken wat er gaande is. Terwijl het statenlid nog aan het praten is, trekt een groep demonstranten in de richting van Enschede. ‘Azc weg ermee’, roepen ze. Halverwege houdt een rij agenten, ME-busjes en politie te paard de meute tegen. De politie vraagt of ze terug willen gaan, maar dat doen ze niet. Een klein groepje loopt door en wordt een eind verderop opnieuw gestopt.

Demonstranten, waaronder op het laatst vooral nog voetbalsupporters, gaan in discussie met de politie. “Ik ben niet uit op ellende, ik wil rechtvaardigheid. Als jij mij in de boeien wilt slaan, moet je dat maar doen”, briest één van hen in het gezicht van een geduldige agent. De politie waarschuwt nog een paar keer; de betogers moeten stoppen, anders worden ze aangehouden. Even lijkt het erop dat de ME gaat ingrijpen, maar zover komt het niet. De politie trekt zich uiteindelijk langzaam terug, de betogers ook.