Gegevens provider alleen vrij bij zware delicten

Het wordt moeilijker voor politie en justitie om telefoon- en internetgegevens van burgers op te vragen. Dat mag voortaan alleen bij verdenking van ernstige strafbare feiten. Een onafhankelijke onderzoeksrechter moet vooraf toestemming geven. Dat staat in een nieuwe wet van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) waar de ministerraad vrijdag mee akkoord is gegaan.

Het kabinet was door de rechter gedwongen tot deze aanscherping van de wet. In maart sprak de kortgedingrechter in Den Haag zich uit over de plicht die providers hebben om telefoon- en internetgegevens te bewaren: de ‘bewaarplicht’. Die is „noodzakelijk en effectief”, oordeelde de rechter. Maar de privacybescherming schoot „onmiskenbaar tekort”. De bewaarplicht voor telecommunicatiegegevens blijft bestaan. (NRC)