Pechtold wil dat kabinet meer bezieling toont

D66-leider krijgt het idee dat kabinet zich opmaakt voor ‘een sabbatical’.

D66-leider Alexander Pechtold op archiefbeeld in de Tweede Kamer. Foto Jerry Lampen / ANP

D66-leider Alexander Pechtold heeft het kabinet opgeroepen meer bezieling te tonen. Pechtold zei vanmiddag aan het slot van het halfjaarlijkse congres van zijn partij in Amsterdam:

“Ik krijg het idee dat het kabinet zich opmaakt voor nog 1,5 jaar regeren zonder regeren. Een sabbatical, zeg maar.”

Volgens de D66-leider laat het kabinet het op tal van terreinen afweten. Als voorbeeld noemde hij hervorming van het belastingstelsel waardoor er veel meer banen kunnen ontstaan. Voorts hekelde hij het weinig ambitieuze klimaatbeleid. Pechtold:

“We spelen in Europa samen met Malta en Luxemburg nog altijd in de achterhoede met schone energie. Dat is een beschamende vertoning.”

Ook zou het kabinet volgens hem meer moeten doen om de “justitiële chaos” te bestrijden. Bezuinigingen hebben hun tot geëist, zei Pechtold tegenover 1400 partijleden in de Beurs van Berlage.

Kritiek had hij op de wijze waarop het kabinet omgaat met de discussie die de vluchtelingencrisis in het land oproept. Hij verweet het kabinet gebrek aan moreel leiderschap. Hij zei dat het kabinet gezag moet tonen door te zeggen dat we “met elkaar” de crisis aan kunnen.

    • Mark Kranenburg