Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Geen overlevenden bij ramp met Russisch toestel boven Egypte

Alle inzittenden – 217 passagiers en zeven bemanningsleden – zijn omgekomen.

Familieleden van passagiers van het neergestorte vliegtuig, wachtend op het vliegveld van St. Petersburg.
Familieleden van passagiers van het neergestorte vliegtuig, wachtend op het vliegveld van St. Petersburg. ANATOLY MALTSEV/EPA

In de Sinaïwoestijn in Egypte is vanochtend een Russisch passagiersvliegtuig neergestort. Alle inzittenden - 217 passagiers en zeven bemanningsleden - zijn daarbij om het leven gekomen, meldt de Russische ambassade in Egypte.

Vrijwel alle passagiers hadden de Russische nationaliteit. Het toestel van luchtvaartmaatschappij Kogalimavia was opgestegen vanuit toeristenoord Sharm el-Sheikh en op weg naar St. Petersburg. Het zou in twee delen zijn uiteengevallen.

Terreurorganisatie IS zou volgens persbureau Reuters claimen dat zij verantwoordelijk is voor de crash. Maar de Russische onderzoekers lijken voorlopig nog gewoon uit te gaan van een ongeluk. Zij maakten bekend dat ze monsters onderzoeken van de brandstof op de laatste plaats waar het vliegtuig tankte voor de crash. Daaruit moet blijken of de brandstof wellicht iets te maken heeft met de oorzaak van de crash.

In eerste instantie werd nog gemeld dat er stemmen zouden zijn gehoord in de delen van het gecrashte vliegtuig die redelijk intact zijn. Daarna verklaarde een Egyptische official echter dat waarschijnlijk alle inzittenden zijn omgekomen. De official:

“Wat ik zie is tragisch. Een heleboel doden op de grond, maar ook velen die zijn gestorven terwijl ze nog in de riemen zaten van hun stoel.”

Technische problemen of terreuraanslag?

Volgens een medewerker van de Egyptische luchtvaartautoriteit sprak de piloot van het toestel kort voordat het contact werd verbroken met de verkeerstoren over technische problemen. De piloot zou hebben gezegd dat hij wilde gaan landen op het dichtstbijzijnde vliegveld. Het toestel vloog volgens de autoriteiten op een hoogte van ongeveer tien kilometer bij het laatste contact.

Het toestel is neergekomen in de Hassana-regio, ten zuiden van de plaats Arish op het Egyptische schiereiland Sinaï. De noordelijke Sinaï kampt al twee jaar met een opstand van terreurgroepen gelieerd aan Islamitische Staat. Bronnen binnen de Egyptische veiligheidsdiensten zeggen dat er geen aanwijzingen zijn dat het toestel is neergeschoten, schrijft Reuters. Een van de zwarte dozen met daarop vluchtgegevens is inmiddels gevonden.

Twitter avatar flightradar24 Flightradar24 Looping playback of #7K9268. Last data recorded at 04:13:22 UTC https://t.co/RlcJTpDHwI https://t.co/fb2aDxPUBw

Maar aanhangers van Islamitische Staat (IS) zouden claimen dat zij het Russische vliegtuig hebben neergeschoten. Dat bericht circuleert op Twitter. En ook de website Aamaq bracht de claim van IS naar buiten. Aamaq is een volgens persbureau Reuters een ‘semi-officiële’ nieuwswebsite voor IS.

Twitter avatar raqqa_mcr Abu Ibrahim Raqqawi #Egypt #ISIS Claim Responsibility for shot down the Russian Aircraft over Sinai #IS #ISIL https://t.co/tBCRt7Xen1

IS publiceerde op de website een verklaring, waarin onder meer zou staan:

“Het is strijders van Islamitische Staat gelukt een Russisch vliegtuig met meer dan 220 Russische kruisvaarders boven de Sinaï neer te halen. Ze zijn allemaal gedood, godzijdank.”

De Russische minister van Transport, Maxim Sokolov, stelde in een reactie echter vanmiddag dat de claim van IS onmogelijk waar kan zijn.

Dag van rouw

Een medewerker van de Egyptische regering heeft verklaard dat er 214 Russen aan boord van het vliegtuig zaten. Drie passagiers zouden Oekraïense paspoorten hebben gehad. De Russische president Poetin heeft morgen tot nationale dag van rouw verklaard.

Twitter avatar RT_com RT President #Putin declares November 1 national day of mourning over #7K9268 tragedy https://t.co/QRjw5cW9Xk https://t.co/7lBot1qMvq

De Russische luchtvaartregulator Rosaviatsia zei vanmiddag nog geen uitspraken te doen over de oorzaak van de vliegramp. Zo lang er geen bewijs is, heeft het volgens Rosaviatsia geen zin om te speculeren over mogelijke technische mankementen of eventuele fouten van de piloten.