Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Opgepakte politiemol was ‘rotste appel sinds tijden’

Door geblunder binnen de Nationale Politie had Mark M. vier jaar lang ten onrechte toegang tot zeer geheime informatie uit onderzoeken.

Met de aanhouding van de van grootschalige corruptie verdachte politieagent Mark M. is „de rotste appel sinds tijden” binnen de politieorganisatie opgepakt.

Dat heeft de korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman vrijdag gezegd naar aanleiding van de arrestatie vorige maand van de 28-jarige agent uit Weert. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) noemt de kwestie rond de politiemol in een vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurde brief „een zeer ernstige zaak”.

De agent van de nationale recherche heeft vier jaar lang ten onrechte kunnen beschikken over zeer vertrouwelijke informatie. Leidinggevenden hadden vergeten zijn autorisatiecodes voor toegang tot informatie uit strafrechtelijke onderzoeken in te trekken. Hij kon blijven beschikken over vertrouwelijke informatie hoewel de AIVD had laten weten geen ‘verklaring van geen bezwaar’ voor de 28-jarige rechercheur te willen geven.

Eerder deze maand onthulde NRC dat de Rijksrecherche vorige maand een agent heeft opgepakt die ervan wordt verdacht dat hij jarenlang als mol – informant van de onderwereld – werkte bij de Nationale Politie. Hij zou stelselmatig en op grote schaal strafrechtelijke informatie hebben verkocht aan drugshandelaren en leden van criminele motorbendes. Bij zijn arrestatie zijn USB-sticks gevonden met vertrouwelijke politie-informatie en 235.000 euro contant geld.

Van der Steur oordeelt dat er binnen de politie „grote fouten zijn gemaakt”. De minister schrijft dat de opgepakte agent deel uitmaakte van een groep van 150 studenten. Zij kregen tussen 2007 en 2009 een versnelde opleiding tot rechercheur. „Hiermee kon de operationele druk worden verlicht en kon versneld aan de sterkteafspraken worden voldaan”. De minister schrijft dat hij de korpschef opdracht heeft gegeven te onderzoeken of er nog andere versneld opgeleide studenten aan de slag zijn gegaan zonder goedkeuring van de AIVD.

Mark M. begon op 1 augustus 2010 aan een vertrouwensfunctie bij de dienst nationale recherche. Pas ruim een jaar later, op 14 oktober 2011, meldde de AIVD na screening dat er geen verklaring van geen bezwaar kon worden afgegeven. Mark M. werd toen overgeplaatst naar de verkeerspolitie. Maar de inlogcodes die hem toegang gaven tot zeer vertrouwelijke rechercheonderzoeken werden abusievelijk niet ingetrokken.

„Een dreun voor alle politiemensen en een dure, maar uiterst leerzame les”, zo omschrijft korpschef Gerard Bouman de corruptieaffaire. De zaak kwam per toeval aan het licht in een onderzoek naar fraude door de Ferrari’s en Porsches verkopende autodealer Jan L. van de inmiddels failliete firma Carstore uit Oirschot. De affaire kon volgens Bouman ontstaan door de „hoge werkdruk en voortdurend personeelstekort bij de recherche”. Bouman, die begin deze maand zijn vertrek moest aankondigen omdat de reorganisatie van de politie vastloopt, is door de minister gevraagd te kijken of er personele maatregelen moeten volgen door deze affaire.