Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Duizenden reacties over euthanasie

Ruim 3.200 lezers hebben afgelopen week deelgenomen aan het lezersonderzoek van NRC over euthanasie. Deze lezers vulden een online vragenlijst in. Vrijdag werd het lezersonderzoek afgesloten; op dat moment hadden precies 3.264 mensen meegedaan.

Ruim eenderde van hen maakte euthanasie van een geliefde mee. Evenveel vrouwen als mannen reageerden. De meerderheid was 60-plus en over het algemeen hoogopgeleid.

Honderden mensen vulden niet alleen de vragenlijst in, maar maakten ook gebruik van de mogelijkheid een persoonlijk verhaal te delen. Resultaat is een veelkleurig palet aan verhalen over dit gevoelige onderwerp. Van een klinisch pastor die schrijft over zijn twijfels als geloofsgenoten hem vragen stellen over euthanasie, tot huisartsen die uitleggen waarom zij dementerenden geen euthanasie verlenen, tot mensen die meerdere geliefden hebben verloren via euthanasie. De persoonlijke ervaringen hebben de denkbeelden van al deze lezers voorgoed getekend.

Een eerste beeld dat naar voren komt bij bestudering van de antwoorden: een grote groep NRC-lezers vindt dat de wet best wat meer ruimte zou mogen bieden. Zo staan veel lezers open voor hulp aan familieleden als zij hun overlijden ‘in eigen hand’ willen houden. Ook pleit een grote groep lezers voor een ‘laatstewilpil’ waarmee het leven beëindigd kan worden.