Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

Nieuw-Zeeland wint WK Rugby

‘All Blacks’ verslaan in finale Australië met 34-17 en prolongeren wereldtitel.

De spelers van Nieuw-Zeeland vanavond vlak voor de start van de finale op het WK Rugby, tijdens de Haka, hun vaste ritueel voor elke wedstrijd. Foto Gerry Penny / EPA

Nieuw-Zeeland is opnieuw wereldkampioen rugby. De ‘All Blacks’ versloegen vandaag op het Londense Twickenham aartsrivaal Australië in de WK-finale met 34-17.

Het is de derde keer dat Nieuw-Zeeland het WK Rugby wint. En het is bovendien de tweede keer op rij, iets wat nog nooit eerder een land lukte.

Lees ook: All Blacks rekenen af met twijfels

Ook is het de eerste keer dat de All Blacks in het buitenland wereldkampioen worden. Hun twee eerdere WK-titels behaalden zij op eigen bodem, in Auckland, in 1987 en vier jaar geleden.

Twitter avatar City_Press City Press Online #NZL become the first team to defend a Rugby World Cup. The All Blacks beat #AUS 34-17 in #RWC2015final https://t.co/5cyXhLhhqU

Enorme afstraffing voor Australië dreigde

Na anderhalve maand WK klonk voor vandaag voorlopig voor het laatst de befaamde ‘Haka’ in de rugbytempel Twickenham. Routinier Kevin Mealamu mocht als voorganger optreden in de krijgsdans die menig tegenstander al voor de start van een wedstrijd psychologisch op achterstand zet.

Dat was in de finale niet anders. Nieuw-Zeeland kwam al snel op voorsprong en de ‘Wallabies’ uit Australië stonden bij rust zelfs al met 16-3 achter. Behalve de penaltykicks van Dan Carter scoorde Nieuw-Zeeland ook doordat Nehe Milner-Skudder de bal in de eerste helft voorbij de achterlijn drukte. Daaraan vooraf ging een prachtige aanval met hoogstaande passing van Conrad, Aaron Smith en Richie McCaw.

Na de hervatting leek even een enorme afstraffing op komst voor de Australiërs. Ma’a Nonu maakte meteen een try maakte voor Nieuw-Zeeland. Het inspireerde de Australische ploeg echter tot een inhaalrace. Geconverteerde tries van David Pocock en Tevita Kuridrani beloofden daarna opeens een spannend slot. Maar de inhaalrace stopte bij 21-17. Daarna liepen de All Blacks weer ver uit.

Nieuw-Zeeland was vooraf al topfavoriet

Nieuw-Zeeland was voor de finale, en zelfs voorafgaand aan het toernooi, al de topfavoriet voor de eindoverwinning. De All Blacks staan al zes jaar nummer één op de wereldranglijst.

NRC-verslaggever Rob Schoof schreef anderhalve maand terug, vlak voor het begin van het WK, over de All Blacks:

Alleen al de naam jaagt tegenstanders angst aan, net als dat magische zwarte shirt en de haka, de rituele krijgsdans die voor elk duel wordt opgevoerd. Symbolen van een rugbycultuur die nergens ter wereld zo diep in de ziel zit als in Nieuw-Zeeland.[...] Zoals ijshockey van de Canadezen is, basketbal van de Amerikanen, tafeltennis van de Chinezen, schaatsen van de Nederlanders – zo hoort rugby bij Nieuw-Zeeland. Het land ademt rugby, eet rugby, droomt rugby.

Toch was ook weer niet iedereen vooraf overtuigd dat de finale een prooi voor Nieuw-Zeeland zou zijn. In de halve finale tegen Zuid-Afrika speelden de All Blacks namelijk niet zo heel goed en wonnen zij maar nipt met 20-18. Vandaag stonden de All Blacks er echter volledig.

Dan Carter man van de wedstrijd

Man van de wedstrijd was strafschopspecialist Dan Carter, die vier jaar geleden op het WK nog ontbrak door een blessure. Zijn traptechniek leverde Nieuw-Zeeland op Twickenham negentien punten op. Na drie benutte penalty’s in de eerste helft (9-3) was zijn dropgoal in de zeventigste minuut van cruciale betekenis. Die maakte een eind aan het Australische geloof dat er nog iets te halen viel in de finale. Carter had zijn team op dezelfde manier in de halve finale ook al voorbij Zuid-Afrika geschoten.

Twitter avatar 5liveSport BBC 5 live Sport “To win back to back World Cups is a dream”

#RWC2015Final man of the match Dan Carter

#NZL https://t.co/uRp24QHMv7

Nieuw-Zeeland zal de komende jaren echter wel moeten gaan bouwen aan een nieuw team. Veel vedettes stoppen als international. De Nieuw-Zeelandse selectie raakt daardoor in totaal zo’n 700 wedstrijden aan ervaring kwijt. Carter en Nonu gaan nog wel veel geld verdienen in de Franse competitie, maar stoppen als international. Mealamu doet dat ook, aanvoerder McCaw overweegt het.