Motorracer Rossi roept hulp van sporttribunaal in

De Italiaanse motorracer Valentino Rossi stapt naar het hof van sportabritrage (CAS) in Lausanne om de sanctie aan te vechten die hij vorige week kreeg opgelegd na de Grand Prix van Maleisië. De negenvoudig wereldkampioen duwde volgens de wedstrijdleiding met opzet zijn Spaanse rivaal Marc Márquez van de baan en moet voor straf de slotrace in Valencia achteraan beginnen.

Yamaha-coureur Rossi (36) leidt in de strijd om de wereldtitel van de MotoGP en kan volgende week zondag voor de tiende keer wereldkampioen worden. De Italiaan heeft slechts zeven punten voorsprong op zijn naaste concurrent, de Spanjaard Jorge Lorenzo (28). Er is hem dus veel aan gelegen niet vanaf de laatste plek te starten in de beslissende race, waar Lorenzo en Marquez (22), respectievelijk afkomstig uit Palma de Mallorca en Catalonië, voor eigen publiek rijden.

Rossi en Márquez lagen in de race op het circuit van Sepang rondenlang met elkaar in de clinch. De Italiaan gaf zijn Spaanse concurrent van Honda in de zevende ronde duidelijk zichtbaar een tikje met zijn linkerknie, waardoor Márquez onderuit ging en uitviel. De jury gaf Rossi de schuld. Desondanks werd hem zijn derde plaats niet afgenomen.

De coureur van Yamaha ging na de race meteen in beroep tegen de straf. „Natuurlijk deed ik het niet met opzet”, zei Rossi kort na het incident. „Als je goed naar de beelden kijkt, wijk ik naar buiten om hem af te laten remmen. Ik trapte hem niet omver, de straf is oneerlijk.”

Hij vond geen gehoor voor zijn bezwaren en roept nu het CAS op zijn straf kwijt te schelden. Rossi weet zich gesteund door 370.000 fans die het in een petitie op internet voor hem opnemen.

Volgens Rossi zit Márquez hem al dwars sinds de TT van Assen eind juni. „Hij is boos op mij omdat hij vond dat hij die race moest winnen en sindsdien doet hij er alles aan om zijn landgenoot Jorge Lorenzo te laten winnen”, aldus de populaire Italiaan. „Hij speelt een vies spel en heeft nog maar één doel dit seizoen en dat is ervoor zorgen dat ik het kampioenschap verlies.” (ANP)