Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Luchthaven Schiphol verlaagt voor tweede jaar op rij tarieven

De Amsterdamse luchthaven verlaagde zijn havengelden dit jaar met bijna 7 procent. In april gaan ze weer fors omlaag.

Luchtvaartmaatschappijen hoeven vanaf 1 april volgend jaar minder te betalen voor het gebruik van Schiphol. De havengelden – de kosten die luchthavens aan vliegmaatschappijen berekenen voor het afhandelen van vluchten – gaan gemiddeld met 11,6 procent omlaag. Dat heeft Schiphol vrijdag bekendgemaakt.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus had Schiphol-topman Jos Nijhuis al aangekondigd dat het luchthavenbedrijf dit jaar zijn tarieven zou verlagen. Dat zou voor het tweede jaar op rij worden, aangezien de havengelden afgelopen voorjaar al gemiddeld met 6,8 procent omlaag gingen. Schiphol kan dit doen doordat in 2014 en 2015 meer reizigers dan verwacht via de Amsterdamse luchthaven vlogen. Verder dringt het bedrijf kosten terug via bezuinigingen.

Met het verlagen van de havengelden versterkt Schiphol naar eigen zeggen zijn concurrentiepositie. Voor de luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden van en naar Schiphol, hoofdgebruiker KLM voorop, is de tariefverlaging goed nieuws. De concurrentie in Europa is moordend en elk kostenvoordeel dat zij aan hun passagiers kunnen doorberekenen is meegenomen.

De Amsterdamse luchthaven is veel goedkoper dan Europese concurrenten. Op Londen Heathrow liggen de kosten 141 procent hoger dan op Schiphol, op Frankfurt 54 procent en op Parijs Charles de Gaulle 47 procent. Dat bleek eerder dit jaar uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, waarvan de resultaten al werden gepresenteerd voor de tariefverlaging in april. Slechts drie van de onderzochte luchthavens zijn goedkoper dan Schiphol: Brussel, Istanbul en Dubai.

Schiphol merkte vrijdag op dat de tarieven op termijn weer moeten stijgen, aangezien de luchthaven vanwege de sterke groei van het aantal reizigers flink zal moeten blijven investeren in de infrastructuur. Het bedrijf streeft ernaar toekomstige prijsstijgingen geleidelijk door te voeren. (ANP)