Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Koersstijgingen beperkt

Over de afgelopen vijf jaar is de Stoxx 600 Banks Index nauwelijks gestegen. De redenen zijn bekend. Kapitaalversterking door aandelenemissies, toenemende kosten voor toezicht en het beëindigen van lucratieve maar risicovolle activiteiten. Daarnaast is de marge gedaald door de lage rente. Aan die factoren lijkt op korte termijn geen verandering te komen. Gezien de huidige waardering van Europese banken, die handelen op gemiddeld 0,9 maal de boekwaarde, kan ook niet worden gesproken van een grote onderwaardering voor deze sector. Een algemene koersstijging valt dan op korte termijn ook niet te verwachten. Om de aandeelhouders te behouden zullen de meeste banken proberen een stabiel en hoog dividend te geven. Dat zal een bepaalde categorie beleggers aanspreken. Maar bedacht moet worden dat als het even tegenzit dat dividend ook gelijk wegvalt. Dat zagen we bij Deutsche Bank.