Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

‘Je hoeft echt niet met vakantie om nieuwe dingen te zien’

Kunstenaar Daniël Disselkoen ontwikkelt spellen om zijn dagelijkse omgeving met een frisse blik te bekijken.

“Hoe vaak kijk ik nog echt rond in mijn eigen straat?”, vroeg kunstenaar Daniël Disselkoen (1985) zich af na een verre reis. Hij ontwikkelt nu spellen om zijn dagelijkse omgeving met een frisse blik te bekijken.

Disselkoen vertelt erover naar aanleiding van het novemberthema van NRC’s fotowedstrijd: ‘Mijn stad, mijn dorp’.

“Ik heb een prachtig uitzicht vanuit mijn studio, maar dat valt mij soms wekenlang niet op. Net zoals ik thuis de rotzooi niet meer zie liggen. Als je ergens een tijdje werkt of woont, ben je vaak geneigd te geloven dat je alles al wel gezien hebt. Aan de bijzonderheden raak je gewend. Daar komt nog eens bij dat je blik erg bepaald wordt door je kennis, achtergrond en cultuur. Een vriend van mij is bioloog. Hij ziet tussen de stenen allemaal mosjes die mij nog nooit zijn opgevallen.”

Om weer beter om zich heen te kijken, ontwikkelt Disselkoen vrolijke hulpmiddelen. Voor zijn dagelijkse tramrit maakte hij bijvoorbeeld het spel de Menseneter, een Pac-Man-achtige raamsticker waarmee hij tussen twee haltes in zoveel mogelijk hoofden van voorbijgangers moet happen. Met zijn vorig jaar gelanceerde foto-app Cucalu, vrij naar ‘koekeloeren’, gaat hij samen met stadsgenoten op zoek naar ronde vormen. Op die manier blijkt volgens Disselkoen “nog van alles te ontdekken in een omgeving die je elke dag ziet”.

biggest_collection

Abstract beeld

Een goed voorbeeld noemt hij de hierboven Cucalu-foto van de New Yorkse speelster Lilly op haar dagelijkse metroreis. “De cirkel zorgt voor een mooi abstract, vreemd beeld. Die sukkels achterin die naar hun telefoon staren en niet meer om zich heen kijken; dat had ik kunnen zijn. Ze zijn precies de reden waarom ik Cucalu wilde maken.”

Voor de fotowedstrijd daagt Disselkoen ook de deelnemers uit zich eens in te leven in een heel ander perspectief. “Bekijk je eigen stad of dorp ook eens vanuit een rond ding, een lantaarnpaal of fiets, of minder bizar een Japanse toerist of mijn Pakistaanse bovenbuurman. Je hoeft echt niet met vakantie om nieuwe dingen te zien.”

Daniel Disselkoen is net begonnen aan de bouw van de nieuwe foto-app ShootMe. Daarvoor is hij nu op zoek naar testkandidaten.

Foto’s bekijken of zelf insturen kan via foto.nrc.nl. Het thema van de maand november is ‘Mijn stad, mijn dorp’.