Interne mails VWS en gemeente Utrecht over ‘loktieners’ gewist

Correspondentie betrof het inzetten van ‘loktieners’ ter controle van naleving van de drank- en horecawet.

Ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben interne mails en correspondentie met de gemeente Utrecht moedwillig vernietigd. Dit blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Argos, dat beschikt over kopieën van de documenten.

Het gaat om correspondentie uit juni en juli 2014 tussen de ministeries van VWS en Veiligheid en Justitie en de gemeente Utrecht over de inzet van ‘mystery guests’ of ‘loktieners’ bij de controle op de naleving van de drank- en horecawet. De toenmalig ambtenaar die de documenten moest vernietigen, vermoedt dat de leiding van zijn afdeling hiertoe opdracht gaf om te voorkomen dat de indruk zou ontstaan dat het ministerie naar de pijpen van de gemeente Utrecht danst. Dat zegt hij in een uitzending van Argos .

Utrecht controleerde vorig jaar de naleving van de drank- en horecawet met behulp van 17-jarige mystery guests, terwijl de wettelijke minimumleeftijd van kopers van alcohol was verhoogd naar 18 jaar. Die maatregel kreeg kritiek van politici en ondernemers. Die spraken van uitlokking.

Utrecht bedacht samen met de ministeries van VWS en Veiligheid en Justitie een werkscenario om meerderjarige mystery guests te kunnen inzetten. Dit zou juridisch wel door de beugel kunnen. In het scenario schreef de gemeente hoe staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) moest reageren als er weer ophef zou ontstaan.

De gemeente Utrecht en het ministerie van Veiligheid bevestigen tegenover Argos dat zij van VWS een verzoek hebben gekregen om correspondentie te verwijderen, maar ontkennen dit verzoek te hebben ingewilligd. Toch verstrekten de gemeente Utrecht en het ministerie van VWS geen van deze documenten toen Argos eerder hiernaar vroeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.