Griekse banken hebben kapitaaltekort van 14,4 miljard

De Griekse banken hebben nu een week om met plannen te komen om de tekorten aan te vullen.

Psyberartist/Flickr

De vier grootste banken van Griekenland hebben 14,4 miljard euro tekort om economische schokken goed op te kunnen vangen. Dat heeft de Europese Centrale Bank vandaag bekendgemaakt.

De ECB, die sinds dit jaar toezicht houdt op alle grote Europese banken, onderwierp Alpha Bank, Eurobank, National Bank of Greece en Piraeus Bank aan verschillende stresstests.

Bij relatief normale economische ontwikkelingen hebben de vier banken gezamenlijk 4,4 miljard euro tekort. Bij een negatief scenario loopt dat op tot 14,4 miljard euro. De Griekse banken hebben nu een week om met een plan te komen om de tekorten aan te vullen en financieel gezond te worden.

Steunpakket

Bij het onderzoek naar de boeken van de vier banken ontdekte de ECB ook 9,2 miljard euro aan extra afschrijvingen. Het potje om slechte leningen te kunnen opvangen, werd bovendien met nog eens 7 miljard euro verhoogd. Bij de stresstests zijn deze afboekingen al meegerekend.

Het boekenonderzoek en de stresstests zijn onderdeel van het Griekse steunpakket, waarover in juli een akkoord werd bereikt tussen de schuldeisers (waaronder de ECB) en de Griekse overheid. Onderdeel daarvan is zo’n 85 miljard euro aan extra steun voor Griekenland, waarvan 25 miljard euro is geoormerkt voor hulp aan de Griekse banken.

Algehele stresstest

Ongeveer een jaar geleden werden alle grote Europese banken aan precies dezelfde stresstest onderworpen. De vier grote Nederlandse banken slaagden daar toen overtuigend voor.

Van alle 123 Europese banken die toen werden onderzocht, bleken er in totaal 25 een kapitaaltekort te hebben. Dat tekort bedroeg gezamenlijk zo’n 25 miljard euro. Eurobank en National Bank of Greece behoorden toen ook al tot de banken die nog extra geld moesten ophalen.

    • Eva Smal