Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Fugro schrapt 500 banen extra

Oliemaatschappijen bezuinigen op nieuwe olieprojecten. Bodemonderzoeker Fugro heft daar veel last van.

Met seismische schepen verricht Fugro bodemonderzoek voor olie- en gasbedrijven.
Met seismische schepen verricht Fugro bodemonderzoek voor olie- en gasbedrijven.

Bodemonderzoeker Fugro gaat 500 extra banen schrappen. Het banenverlies komt boven op een eerder dit jaar doorgevoerde reorganisatie waarbij ruim 1.000 arbeidsplaatsen verdwenen.

De ingreep bij het ingenieursbureau uit Leidschendam is een rechtstreeks gevolg van de aanhoudend slechte marktomstandigheden in de gas- en oliesector, blijkt uit de vrijdag gepubliceerde kwartaalcijfers. Het bedrijf schrijft tevens 250 tot 300 miljoen euro af, voornamelijk op de diepzeedivisie.

Olieboringen op zee zijn een belangrijke afzetmarkt voor Fugro. Voor elke pijpleiding die op zee gelegd wordt, moet bodemonderzoek worden gedaan. Veel olie- en gasbedrijven stellen investeringen momenteel uit, waardoor er voor Fugro minder orders binnenkomen.

Oliemaatschappijen bezuinigen vooral op projecten waarbij de oliewinning relatief duur is. Die zijn minder aantrekkelijk nu de olieprijs laag is.

De bodemonderzoeker verwacht dat de moeilijke marktomstandigheden de komende tijd zullen aanhouden en dat de olieprijs onder druk zal blijven staan. Die zorgen worden versterkt door afnemende economische groei in China en het uitblijven van productiebeperkingen door grote olieproducenten als Saoedi-Arabië.

De omzet van Fugro kelderde in het derde kwartaal met 13 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar terug tot 611 miljoen euro. De omvang van het orderboek daalde met eenvijfde tot 1,34 miljard euro. Voor het vierde kwartaal houdt Fugro rekening met een operationeel verlies. Topman Paul van Riel: „We verwachten dat de komende kwartalen lastig zullen blijven. De prijzen en de vraag naar onze activiteiten zullen onder druk blijven staan.”

Een eerder aangekondigd kostenbesparingsprogramma ligt op schema, aldus Van Riel. Het bedrijf weet komend kwartaal 100 miljoen euro vrij te spelen door twee grote schepen te verkopen en weer terug te huren. Met de banken is een nieuwe kredietfaciliteit afgesproken voor een periode van vijf jaar. Dat moet het bedrijf financiële bewegingsruimte geven.

Op de beurs werden de maatregelen van Fugro goed ontvangen. Het aandeel steeg vrijdag met 2 procent tot 17,25 euro.