Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

PSV, FC Groningen, Vitesse en Ajax winnen

Groningen verslaat PEC Zwollen met 2-0. Ajax wint met 6-0. Vitesse met 0-3. En PSV met 3-6.

Ajax-trainer Frank de Boer op archiefbeeld. Foto Cem Turkel / EPA

PSV won vanavond met maar liefst 3-6 van De Graafschap. Ajax sloot een sterk optreden tegen Roda JC af met een zege van 6-0. Vitesse versloeg in Rotterdam Excelsior met 0-3. En eerder op de avond won FC Groningen met 2-0 van PEC Zwolle.

Ajax leidde tegen Roda JC al na zes minuten met 2-0. Met Viktor Fischer in de hoofdrol speelde Ajax voor eigen publiek met Roda JC. De Deense aanvaller scoorde niet alleen twee keer tegen de machteloze bezoekers uit Kerkrade, maar verzorgde ook drie keer het voorbereidende werk.

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax 89. @ViktorGFischer wordt uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. #ajarod https://t.co/QxSzapPvnz

Frank de Boer was vooraf bang dat zijn spelers de ontmoeting met Roda JC te licht zouden opnemen. De oefenmeester zag al snel dat zijn vrees ongegrond was. Ajax gunde de bezoekers uit Kerkrade vooral voor rust nauwelijks adem en trakteerde het publiek in de ArenA op de ene na de andere mooie aanval. De thuisploeg speelde met slechts drie verdedigers en had daardoor vaak een speler vrijstaan op het middenveld.

Fischer opende in de vierde minuut de score nadat Joël Veltman de paal had geraakt. Hij bood twee minuten later Arek Milik een niet te missen kans (2-0). Hij zette in de 26e minuut ook de aanval op die uiteindelijk door Davy Klaassen werd afgerond (3-0). Zo was Ajax al binnen een half uur zeker van een gewenste voorbereiding op de belangrijke duels komende week met Fenerbahçe en Feyenoord.

Op aangeven van Milik tekende Fischer in de 59e minuut ook voor het vierde doelpunt van de club die voor de achtste keer in elf competitieduels zonder tegentreffer bleef. Milik en Klaassen, na een fraaie hakbal van Fischer, wisten ook voor de tweede keer in de wedstrijd te scoren (6-0).

Leuk voor John Heitinga was dat hij door De Boer werd beloond voor de vele extra trainingsuren die hij de afgelopen weken heeft gemaakt. De bij het Amsterdamse publiek razend populaire routinier mocht het laatste half uur meedoen.

Het elftal van trainer Frank de Boer is dankzij die ruime overwinning op zijn minst weer één dag alleen koploper in de eredivisie. Morgen kan Feyenoord bij winst weer gelijk in punten komen.

PSV wint knotsgek duel in Doetinchem

PSV won op bezoek bij degradatiekandidaat De Graafschap in een bizar duel. In de spectaculaire wedstrijd kwam de regerend landskampioen binnen een half uur op een ruime voorsprong van 3-0, door doelpunten van Davy Pröpper (twee keer) en Andrés Guardado.

Robin, verdediger van De Graafschap, kreeg een voorzet van Andrés Guardado niet goed weggekopt, waardoor de bal voor de voeten van zijn oudere broer Davy belandde die de bezoekers op voorsprong bracht.

Tot het eind van de eerste helft ging PSV professioneel om met de vlugge voorsprong. Het baltempo bleef lang hoog en de ploeg van trainer Phillip Cocu bleef jagen op meer doelpunten. Dat resulteerde in talloze kansen. De tweede PSV-treffer viel uit een prachtige vrije trap van Guardado. Het was pas het tweede competitiedoelpunt van de Mexicaanse smaakmaker in Eindhovense dienst. Davy Pröpper mocht ook het derde doelpunt maken. Na een gesmeerde aanval werd de middenvelder helemaal vrijgelaten in het strafschopgebied en kon hij eenvoudig scoren

Maar de Eindhovenaren lieten de thuisploeg daarna helemaal terug in de wedstrijd komen. Andrew Driver (op slag van rust), Alexander Bannink en Nathan Kabasele trokken de stand gelijk. De PSV-aanvallers Luuk de Jong, Luciano Narsingh en invallers Gastón Pereiro beslisten de wedstrijd uiteindelijk in de laatste 25 minuten toch in het voordeel van de Eindhovenaren: 3-6.

Twitter avatar PSV PSV Het kost de nodige moeite, maar de punten gaan weer mee naar Eindhoven. En dat is het belangrijkste. #grapsv https://t.co/CNaGpvYmsF

De Graafschap wacht na het verlies tegen PSV nog steeds op de eerste overwinning van dit eredivisieseizoen en blijft hekkensluiter. De achterstand van PSV op koploper Ajax bedraagt vier punten.

Vitesse wint simpel van Excelsior

De nederlaag vorig weekeinde in de thuiswedstrijd tegen Ajax werkte bij Vitesse duidelijk niet lang door. Met trainer Peter Bosz, die verlost is van een schorsing, weer terug op de bank won de Arnhemse subtopper vanavond vrij simpel op bezoek bij Excelsior: 0-3.

Twitter avatar MijnVitesse Vitesse Afgelopen! #Vitesse wint het uitduel vs Excelsior met 0-3. De 6e overwinning van het seizoen! #excvit https://t.co/OHQhT5YsmM

Voor Excelsior was het de tweede domper binnen vier dagen. De Rotterdamse ploeg liet zich woensdag in het KNVB-bekertoernooi verrassen door de amateurs van Excelsior’31. Trainer Fons Groenendijk bestempelde die pijnlijke nederlaag als de grootste blamage die hij ooit als trainer en als speler had meegemaakt.

Groenendijk rekende op revanche tegen Vitesse, maar wist natuurlijk ook wel dat de Arnhemse ploeg normaal gesproken een maatje te groot zou zijn voor zijn elftal. In de eerste helft gaf de Rotterdamse formatie nog wel redelijk partij. Met een achterstand van 0-1 deed de thuisclub zichzelf zelfs iets te kort. Excelsior voetbalde bij vlagen goed onder de Arnhemse druk vandaan, maar was in het strafschopgebied van Vitesse niet slagvaardig en brutaal genoeg om tot scoren te komen.

Door een black-out bij aanvoerder Sander Fischer kwamen de Rotterdammers na een kwartier op achterstand. De centrale verdediger sloeg bij een hoekschop volkomen onnodig met zijn hand tegen de bal. Dominic Solanke schoot van elf meter raak, 0-1. Het technische overwicht van Vitesse leidde in de eerste helft niet tot veel grote kansen. Doelman Tom Muyters redde nog wel bekwaam op een vliegend schot van vleugelverdediger Kevin Diks.

Na de rust leek Excelsior serieus op jacht te gaan naar de gelijkmaker. Met treffers in de 49e en 54e minuut besliste Vitesse het duel echter snel en professioneel. Eerst trof Diks doel met een diagonale schuiver waarop Muyters zich verkeek (0-2). Daarna bekroonde Milot Rashica een fraaie solo met een zuiver schot (0-3). Lewis Baker schoot daarna namens Vitesse in de extra tijd nog hard op de lat.

FC Groningen soepel langs PEC Zwolle

FC Groningen won in de eigen Euroborg soepel van PEC Zwolle. De ploeg van trainer Erwin van de Looi sloeg al voor rust twee keer toe: 2-0. Michael de Leeuw opende in de vijfde minuut de score met een kopbal, Lorenzo Burnet verdubbelde de voorsprong tien minuten voor rust, meldt persbureau ANP.

FC Groningen maakte van de Euroborg weer een onneembare vesting gemaakt. De ploeg van trainer Erwin van de Looi won tegen PEC Zwolle haar vijfde thuiswedstrijd op rij: 2-0.

De thuisploeg beleefde een vliegende start. Jarchinio Antonia brak in de vijfde minuut door op rechts en legde de bal op het hoofd van aanvoerder Michael de Leeuw, die bij de eerste paal keihard inkopte: 1-0. Antonia mocht beginnen omdat Mimoun Mahi geblesseerd is. De razendsnelle vleugelspits beloonde Van de Looi direct voor het vertrouwen.

PEC Zwolle trad ook aan met een flink gewijzigde formatie, waarin twee opvallende namen ontbraken. Trainer Ron Jans zette zowel topschutter Lars Veldwijk (zes doelpunten) als diens kompaan Sheraldo Becker (drie goals, vier assists) op de bank. Jans was niet tevreden met de inzet van zijn prominente duo in de laatste wedstrijden. Bovendien misdroeg Becker zich op de training.

De club uit Overijssel combineerde af en toe best aardig, maar miste stootkracht voor het doel. FC Groningen deed dat heel wat beter. De thuisclub benutte in de 35e minuut ook zijn tweede kans. Linksback Lorenzo Burnet combineerde met Jesper Drost en schoot de bal op fraaie wijze langs keeper Kevin Begois, die PEC kort voor rust behoedde voor een nog grotere achterstand. Met de punt van zijn voet pareerde Begois een schot van De Leeuw.

Jans greep in en bracht Becker en middenvelder Wouter Marinus na rust in het veld. De twee nieuwelingen kregen beiden direct een grote kans, maar Marinus stuitte op doelman Sergio Padt en Becker schoot de bal in het zijnet. Spannend werd het niet meer, ook omdat een kansrijke kopbal van Bram van Polen in de slotfase op de lat belandde.

FC Groningen en PEC Zwolle hebben beide na elf wedstrijden zeventien punten. Op basis van het doelsaldo staat PEC Zwolle voorlopig zesde en Groningen zevende.