Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Dodenaantal clubbrand Boekarest opgelopen tot 27

De brand ontstond tijdens een concert. Veiligheidsvoorschriften werden genegeerd.

Hulpverleners dragen een gewonde een ambulance binnen.
Hulpverleners dragen een gewonde een ambulance binnen. Foto Reuters

Het aantal mensen dat in de brand van gisteravond is omgekomen tijdens een heavymetal-concert in de Roemeense hoofdstad Boekarest is opgelopen tot 27. Zeker 160 mensen raakten gewond, van wie 25 ernstig, volgens de Roemeense krant Adevarul.

Onder de gewonden zijn zeker vijf buitenlanders, meldt persbureau ANP, onder wie een licht gewonde Nederlander.

Bekende concertlocatie

De brand ontstond in club Colectiv, in een grote kelder in het hartje van Boekarest. Op dat moment gaf de metalband Goodbye To Gravity een albumpresentatie. Adevarul noemt de club een van de bekendste concertlocaties van de stad en de metalband een van de populairste in Roemenië.

In eerste instantie zei de minister van Binnenlandse Zaken Gabriel Oprea dat in de club een explosie had plaatsgevonden, maar hulpdiensten meldden later ter plekke dat er alleen een brand was geweest. Tussen de 300 en 400 mensen waren aanwezig.

Veel concertbezoekers hadden geen identiteitspapieren bij zich, waardoor zeventien lichamen nog niet zijn geïdentificeerd.

Vuurwerk

De band gebruikte vuurwerk tijdens hun show. De brand is mede ontstaan doordat veiligheidsvoorschriften niet werden nageleefd, zei de Roemeense president Klaus Iohannis vandaag bij een bezoek aan de plek.

In het verleden hebben ook al grote branden in nachtclubs plaatsgevonden die zijn ontstaan door het gebruik van vuurwerk. In 2003 kwamen bijna 100 mensen om in een brand tijdens een rockconcert in West Warwick, in de Amerikaanse staat Rhode Island. In 2013 vonden 242 mensen de dood door een nachtclubbrand in het Braziliaans Santa Maria, na een vuurwerkshow.

Tijdens de millenniumwisseling vatte kerstversiering vlam in café Het Hemeltje in Volendam door het gebruik van sterretjes. Veertien mensen kwamen daarbij om, bijna tweehonderd anderen raakten gewond.

“Tragedie”

President Klaus Johannis sprak zijn medeleven uit in een post op Facebook. Hij zegt dat hij “geschokt en diep bedroefd” is door deze “tragedie”. Hij roept iedereen op tot “solidariteit en medeleven”:

Sunt cutremurat și profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară în centrul Capitalei. Este…

Posted by Klaus Iohannis on Friday, October 30, 2015

De Roemeense regering zal later vandaag een periode van nationale rouw van drie dagen afkondigen, volgens Adevarul.