Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Bril

Nadat de auto’s van de Wormerlandse GroenLinks-fractievoorzitter Harold Halewijn en zijn vrouw in de fik waren gestoken, werd er natuurlijk bij elke (landelijke) fractievoorzitter om een reactie gehengeld. Die wilden allemaal ‘eerst de feiten op tafel’. Voorzichtig werd van een aanslag gesproken, zonder dat precies duidelijk was wanneer iets net wel, of nog net geen aanslag was. Mag ik voor dit soort twijfelgevallen de term ‘aanslagje’ voorstellen?

Natuurlijk werd nog even aan Geert Wilders gevraagd of hij zelf vond dat hij zijn toon moest matigen, en natuurlijk antwoordde hij dat hij begreep dat die vraag leefde ‘bij de redactie van de NOS, maar bij normale mensen met gezond verstand niet’. Toen was iedereen weer klaar.

Belangrijk was natuurlijk wel wat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) ervan vond, want die ging erover. Hij vond het ‘sowieso bezopen’ dat er auto’s in de fik werden gestoken, en ook dat het ‘nergens op sloeg’. Hij verwoordde eigenlijk alles op de toon van een interim-schoolhoofd, met als klap op de vuurpijl: „Als je lef hebt, geef je jezelf aan of kom je tot inkeer.” We stellen ons een lefgozertje voor dat opschept tegen zijn vrienden: „Ik kom tot inkeer!” Vet man.

Dijkhoff kwam ook nog met een nieuw spreekwoord op de proppen. Hij zei over de mensen die de auto’s in de fik hadden gestoken: „Dit zijn mensen bij wie de normen niet helemaal recht voor de bril staan.” Op internet is deze uitdrukking nauwelijks terug te vinden, dus misschien is het een familie-uitdrukking of een voorbeeld van een heel klein regiolectje. Ik vond het wel mooi, al weet ik niet wat voor soort bril we ons moeten voorstellen. Een bril om beter te kunnen zien? Op zich maakt het niet uit of iets wel of niet recht voor je bril staat. (Wel zou het uitmaken of die bril wel of niet recht voor je ogen staat, maar dat wordt niet gezegd.)

Een andere mogelijkheid is dat met ‘bril’ hier wc-bril wordt bedoeld, en dan zou er dus eigenlijk bedoeld worden dat er normen zijn die naast de pot pissen. Waardoor er naast de pot sprake zou zijn van urineaanslag, of toch in ieder geval een aanslagje.